Кристалина и Зеленски се разбраха за 50 милиарда долара

Свят
15:37 - 23 Март 2023
2776
Кристалина и Зеленски се разбраха за 50 милиарда долара

Късно вечерта на 21 март Международният валутен фонд обяви, че е постигнал споразумение с украинските власти за нова програма за страната. За разлика от предишната програма за мониторинг, тя ще включва отпускане на значително финансиране и ще позволи на Киев в по-далечна перспектива да привлече над 50 милиарда долара.

След подписване и одобрение от Борда на директорите на МВФ, Украйна ще може да получи 15,6 милиарда долара кредитно финансиране през следващите 48 месеца. Това обаче не е всичко. Програмата на фонда ще помогне на правителството да привлече още десетки милиарди долари от други партньори, което ще бъде полезно не само по време на активната фаза на войната, но и след нейния край, отбелязва изданието „Икономическа правда“

Новата програма на МВФ за Украйна е уникална: за първи път фондът предоставя средства на страна, намираща се в условия на безпрецедентна икономическа несигурност.

За да получат финансиране, украинските власти ще трябва да изпълнят редица изисквания. Може би най-важното от тях е Киев да не влошава финансовото си положение и да не експериментира с данъците по време на война.

Новата програма на МВФ, която Украйна получи, стана прецедент. Въпреки че фондът нямаше директни забрани за кредитиране на държави във военновременни условия, досега той не си позволяваше да предоставя средства на страни без ясна макропрогноза. А такава е невъзможна в страна, в която се водят активни военни действия. Програмата за мониторинг между МВФ и Украйна, която действаше преди това, също беше вид ноу-хау.

Това показва, че в момента фондът всъщност променя подходите си в работата си и разработва нови инструменти, които по-късно ще могат да бъдат използвани от други страни по света, които ще се окажат в подобни условия като Украйна.

„Това е уникален подарък, който Украйна даде на останалия свят: като демонстрирахме способността и желанието да устоим, ние накарахме МВФ да преразгледа собствената си кредитна политика и да отвори възможността за работа на фонда със страни, които са засегнати от екзогенни фактори и са в условия на несигурност“, коментира ръководителят на Националната банка на Украйна Андрий Пишний, участник в преговорите с МВФ.

Като част от тази програма фондът се съгласи да предостави на Украйна заем в размер на 577% от квотата й в МВФ, което 15,6 милиарда долара по текущия курс. От тях още през 2023 г. Украйна ще може да получи около 4,5 млрд. долара. Срокът на програмата е 4 години, а срокът за погасяване на кредита е до 10 години.

Предоставянето на средства в условията на несигурност и промените в процедурите на МВФ обаче не са единствените характеристики на тази програма. Друга нейна особеност ще бъде разделянето на два етапа: военен и следвоенен. Всеки от етапите ще има напълно различни задачи и съответно изисквания.

Така първият етап ще продължи 12-18 месеца, което отговаря на очакванията на МВФ за края на активната фаза на военните действия. На този етап основната цел на програмата ще бъде подкрепа на фискалната, ценова и финансова стабилност.

Основен акцент в първия етап на програмата ще бъде максималното мобилизиране на бюджетните приходи. Става дума за данъчни приходи, които държавата трябва да увеличи преди всичко благодарение на по-ефективно управление и по-строг контрол.

Фондът също изрично предупреждава Украйна да не взема решения, които могат да доведат до намаляване на данъчните приходи по време на войната.

Вторият етап на програмата ще продължи съответно 30-36 месеца. На този етап на преден план ще излязат структурните реформи.

По-специално Украйна ще трябва активно да прилага реформи, насочени към възстановяване на икономиката, както и повишаване на финансовата стабилност и осигуряване на дългосрочен икономически растеж. Важно направление на реформите, които Украйна ще трябва да осъществи във втория етап от програмата на МВФ, ще бъдат мерките за интеграция в ЕС.

Очаква се през втория етап от програмата на МВФ Украйна да се върне към предвоенната си политика, по-специално към политиката на плаващи валутни курсове и таргетиране на инфлацията.

Какви са изискванията за Украйна?

Окончателният списък с изисквания и структурни маяци на програмата на МВФ ще бъде публикуван заедно с меморандума за сътрудничество. В момента тече техническо съгласуване на текста на меморандума, както и неговото подписване.

В същото време вече се знае за редица изисквания на фонда, някои от които са "мигрирали" от предишната програма между МВФ и Украйна. Така на първия етап от програмата на МВФ ключът ще бъде осигуряването на стабилност на бюджета и финансовата система във военно време.

Фондът ще изисква от Украйна да мобилизира възможно най-много вътрешни ресурси, включително данъци. За тази цел Украйна ще трябва да възстанови предвоенните данъчни практики , по-специално да отмени преференциалния режим на опростената система за данъчно облагане със ставка от 2%.

Това изискване е частично прехвърлено от програмата за мониторинг с МВФ, която обсъди разработването и регистрацията на законопроекти за отмяна на данъчни облекчения, въведени след 24 февруари 2022 г. Сега МВФ ще очаква Съветът да гласува тези проектозакони, а самите облекчения ще изчезнат от 1 юли тази година.

Друг начин за максимизиране на данъчните приходи в бюджета е увеличаването на контрола върху събираемостта на данъците. В този контекст специално внимание беше отделено на работата на Бюрото за икономическа сигурност. От последното МВФ очаква не само правилно разследване на данъчни и финансови престъпления, но и активна работа на аналитичния отдел на независима основа.

Реорганизацията на Бюрото за икономическа сигурност (Финансовото разузнаване, БЕБ) ще бъде едно от изискванията на програмата на МВФ. Вероятно този процес ще включва зануляване на ръководството на Бюрото, както и сертифициране на неговите служители. Освен това правителството и Съветът ще трябва да направят промени в закона за БЕБ, за да въведат в тях "водещия международен опит" от работата на подобни органи, както и да засилят аналитичните функции на Бюрото.

Украйна ще трябва да мобилизира възможно най-много други вътрешни източници на финансиране на разходите. По-специално, Министерството на финансите и Националната банка ще трябва да продължат да работят върху "реанимирането" на пазара на държавни ценни книжа. За да извърши "реанимация", Министерството на финансите ще трябва да повиши лихвите по кредитите.

Националната банка, от своя страна, ще насърчи банката да купува облигации с държавни ценни книжа с помощта на административни мерки. Няма да има алтернатива на пазарната продажба на държавни ценни книжа по време на програмата на МВФ: емисионното финансиране (иначе казано, „печатните средства“ ) ще бъде забранено.

Програмата с МВФ ще включва и продължаване на антикорупционните реформи. По-специално Украйна ще трябва да върне задължителното деклариране на доходите на длъжностните лица и да осигури публичен достъп до електронните декларации. Такъв достъп обаче ще бъде предоставен, като се вземат предвид рисковете за сигурността. Например, за да не може врагът да получи достъп до координатите, където живеят първите хора на държавата.