Кристалина отрезвява: Тази година е трудна, следващата още повече

Политиците да не позволяват да се харчат средства, които помпат инфлацията, съветва шефът на МВФ

Новини
13:17 - 06 Септември 2022
2614
Кристалина отрезвява: Тази година е трудна, следващата още повече

Централните банкери трябва да продължат да затягат паричната политика, а политиците да се противопоставят на натиска да харчат публични средства по начин, който може да подхрани инфлацията, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

"Борбата с инфлацията е първостепенен приоритет навсякъде", каза тя на събитие на брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" и добави, че "фискалната политика трябва да осигури възглавници за най-уязвимите хора... ще има натиск да се прави повече за всички и на този натиск трябва да се устои".

МВФ неколкократно е понижавал прогнозите си за растежа през тази и следващата година. Световната икономика се е свила с 2% през второто тримесечие в сравнение с предходното, каза Георгиева и добави: "Тази година е много трудна, а следващата вероятно ще бъде още по-трудна."

Забележките на Георгиева идват в момент, когато страните от ЕС се подготвят за предстояща трудна зима, тъй като цените на енергията и газа са рекордно високи, подхранвани от решението на Русия да прекрати доставките на газ за Европа за неопределено време.

В Чешката република, Полша и на други места започнаха протести с искания за намаляване на цените, а правителствата на ЕС отпускат помощи и данъчни облекчения, за да ограничат общественото недоволство, като в много случаи изразходват около 2 % от своя БВП.

Според Георгиева обаче това няма да помогне: "Ако се насочим към много щедър вид подкрепа, за която населението в много страни настоява и оказва натиск върху политиците, тогава фискалната политика се превръща във враг на паричната политика, тя всъщност прави борбата с инфлацията много по-трудна", каза тя.