Кристалина под кръстосан огън от ЕС! Защо МВФ се връща в Русия

Ръководената от българката институция предлага на Путин икономическа помощ и легитимност

ЕС
12:30 - 13 Септември 2024
6679
Кристалина под кръстосан огън от ЕС! Защо МВФ се връща в Русия

Няколко държави от Европейския съюз възнамеряват да отправят предизвикателство към ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Причината - планът на базираната във Вашингтон организация да прати първата си мисия в Русия след началото на войната в Украйна.

Финансови министри от ЕС или пратеници на държавите членки (защото министрите бойкотират унгарското председателство на Съвета на ЕС) ще се срещнат с Георгиева в Будапеща днес, 13 септември. В сряда Франция, Белгия, Полша, а също няколко балтийски и скандинавски държави, заявиха, че са изненадани от решението на МВФ по-рано този месец да възобнови годишните икономически прегледи с Москва, съобщи Bloomberg.


 
Представител на Литва заяви, че страната планира да повдигне въпроса директно пред Георгиева по време на обедната среща в петък. Дипломатът добави, че според Вилнюс този ход предлага на диктатора Владимир Путин икономическа помощ и легитимност в момент, в който ЕС и САЩ се стремят да изолират Русия.

Първата мисия на голяма международна организация в Русия след инвазията през февруари 2022 г. може да бъде използвана от Москва като пропаганда, за да покаже, че международната ѝ изолация се смекчава, казват източници на изданието.

Представителят на Литва планира да изпрати писмо до Георгиева, което очаква да бъде подписано от няколко членове на ЕС. В него ще бъде изразена загриженост относно процеса, който явно води към нормализиране на отношенията с Москва.

По-рано тази седмица МВФ заяви, че възобновява годишните прегледи на руската икономика, тъй като икономическото положение в региона е "по-стабилно" от преди. Прегледът, известен като оценка по член IV, е "взаимно задължение" на фонда и неговите членове, обявиха от МВФ.

"Оценките по член IV не са опция, а институционално задължение на фонда, и се извършват в полза на всички членове. Сега смятаме, че сме в ситуация, в която можем да предоставим икономически анализ“, заяви в интервю ръководителят на европейския отдел на фонда Алфред Камер.

 
И МВФ, и Русия отказаха да уточнят кой е инициирал рестарта на мисията. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза миналата седмица, че не възразява срещу годишния преглед, но би имала проблем с това Москва да получи финансова подкрепа от МВФ.

Русия не е кандидатствала за помощ от Международния валутен фонд от 2000 г. насам.

Още: Кристалина Георгиева: Членството на България в еврозоната ще увеличи чуждестранните инвестици

 
МВФ заяви, че негови служители ще започнат онлайн дискусии с руските власти на 16 септември и след това ще пътуват до страната за лични разговори. Това посещение е планирано да започне на 1 октомври, казва източник на Bloomberg и добавя, че МВФ се е опитал да убеди Русия да проведе срещите в трета страна.

Това стана малко след като Москва назначи Ксения Юдаева - бивш първи заместник-управител на Руската централна банка - за свой представител в изпълнителния съвет. Тя заменя Алексей Можин, който заемаше този пост от 90-те години на миналия век.

Икономиката на Русия нарасна с 4% на годишна база през второто тримесечие, по оценка на Федералната статистическа служба на страната от миналия месец. Според икономисти растежът вероятно ще се забави през останалата част от 2024 година.