Кристалина с добри новини за икономиката

Актуални новини
17:10 - 17 Януари 2023
1675
Кристалина с добри новини за икономиката

Управляващият директор на Международният валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева прогнозира пред Си Ен Би Си, че скоро нейната институция ще дава по-оптимистични оценки за глобалния икономически растеж.

"В момента не виждам понижение, но растежът ще се забави през 2023 г.", заявява Георгиева в интервю за медията по време на Световния икономически форум в Давос.

"Нашите прогнози са, че (икономическият растеж - бел. ред.) ще намалее с половин процентен пункт спрямо 2022 г. Добрата новина е, че ние очакваме растежът да достигне до най-ниското си равнище през 2023 г. и 2024-а да бъде годината, през която най-после да видим възходящ тренд на световната икономика", отбелязва управляващият директор на МВФ.

Международният валутен фонд три пъти намали своята прогноза за глобалния икономически растеж от октомври 2021 г. насам.

Георгиева смята, че централните банки не са приключили с повишаването на лихвените проценти, тъй като инфлацията се забавя, но все още остава "твърде висока".

През миналата седмица данните показаха, че инфлацията в САЩ достига най-ниското си равнище от октомври 2021 г. В еврозоната тя се понижи за втори пореден месец през декември, отбелязва Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

По отношение на Китай, управляващият директор на МВФ повтори прогнозата на фонда, че брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна ще се повиши, но няма да съставлява толкова значителна част от глобалния икономически ръст, както това се случваше в миналото.

"Икономическият растеж на Китай няма да се върне във времената, когато страната формираше около 40 процента от глобалния ръст. Това няма да се случи", подчертава Кристалина Георгиева.

Ако Китай не промени своята политика на разхлабване на мерките срещу разпространението на КОВИД-19, китайската икономика ще нарасне с 4,4 процента до края на годината, в съответствие с прогнозите на МВФ, допълва управляващият директор на Фонда.