Кристин Лагард: Биткойнът се използва за пране на пари

Президентът на Европейската централна банка поиска глобални регулации за криптовалутата

Новини
17:18 - 15 Януари 2021
1921
Кристин Лагард: Биткойнът се използва за пране на пари

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за глобални регулации биткойн, определяйки криптовалутата "осъдителна". Лагард направи коментарите по време на конференцията на Reuters Next по-рано днес, по време на която тя заяви, че криптовалутата не е валута.

"Когато погледнете най-новите тенденции нагоре, а сега скорошната тенденция на спад... за тези, които предполагат, че това може да се превърне във валута, ужасно съжалявам, но това е актив и е силно спекулативен актив", каза тя.

Бившият шеф на МВФ продължи с обвинение, че биткойн се използва за престъпна дейност.

"Биткойн участва в забавен бизнес и в някои интересни и напълно осъдителни дейности по пране на пари", каза Лагард. Затова шефът на ЕЦБ призова биткойн да бъде регулиран от финансовите власти. "Трябва да има регулация. Такава трябва да се приложи и да се съгласува на глобално ниво, защото ако има вратички, те ще бъдат използвани", каза тя.

Биткойн обаче е децентрализиран и следователно е невъзможно да попадне под контрола на централизирани финансови институции. Криптовалутата също така е убежище за дисиденти, които нямат достъп до финансови услуги.

Много анализатори прогнозират, че нарастващият дълг, печатането на рекордни количества пари и хиперинфлацията биха могли да накарат биткойн да скочи до стотици хиляди през следващата година.