Кристин Лагард обеща: Ще върнем инфлацията на 2%

Решихме да повишим лихвените проценти за еврозоната с 0,5 процентни пункта, обяви шефката на ЕЦБ

Свят
12:14 - 23 Юли 2022
4504
Кристин Лагард обеща: Ще върнем инфлацията на 2%

Инфлацията е твърде висока. Войната на Русия в Украйна доведе до поскъпване на енергоносителите и селскостопанските стоки. Така започва свое обръщение към гражданите на еврозоната председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Ето и останалата част от обръщението:

Цените растат и заради недостиг на материали, оборудване и работна ръка вследствие на пандемията. Това вреди на гражданите и фирмите в цялата еврозона, особено на тези с по-ниски доходи.

До голяма степен тази инфлация е обусловена от фактори, които са извън контрола на централните банки.

Онова, което можем да направим, обаче, е да се погрижим инфлацията да не се задържи трайно. Това би се случило, ако покачването на цените обхване цялата икономика и хората започнат да очакват по-висока инфлация за в бъдеще. Тогава ще наблюдаваме спиралата от едновременното повишаване на заплатите и цени, които преди са водили до неконтролируема инфлация.

Ето защо заедно с колегите ми в Управителния съвет на Европейската централна банка, в четвъртък решихме да повишим лихвените проценти за еврозоната с 0,5 процентни пункта, слагайки край на осемгодишен период на отрицателни лихви. Ние сме единни в решимостта си да осигурим връщане на инфлацията на целевото равнище от 2% в средносрочен план.

Това е първото повишение на лихвените проценти от 11 години насам. Но всъщност то е само поредната ни стъпка към прекратяване на специалните мерки, които трябваше да предприемем, за да противодействаме на поредица от кризи. Поставихме началото на този процес миналия декември, когато заявихме, че ще преустановим програмата за закупуване на облигации във връзка с пандемията, която помогна на еврозоната да се справи с икономическите последици от кризата с COVID-19.

Миналия месец спряхме друга програма за закупуване на облигации от 2015 г., когато еврозоната бе изправена пред риск от дефлация – а тя може да нанесе не по-малко поражения от инфлацията.

С тези действия изпращаме ясно послание към фирмите, работниците и инвеститорите: инфлацията ще се върне на целевото равнище от 2% в средносрочен план. А тези действия вече оказват влияние върху лихвените проценти в цялата еврозона и това ще спомогне икономиката да поеме ход, който ни връща към стабилни цени. Ще продължим да повишаваме лихвените проценти толкова дълго, колкото е необходимо, за да спадне инфлацията до целевото ниво.

Същевременно си даваме сметка, че Европа е изправена пред голяма несигурност, не на последно място заради войната и заради енергийните цени. С оглед развитието на икономиката и нейната реакция на многобройните външни и вътрешни предизвикателства Управителният съвет ще преразглежда условията и ще взема решения за правилния темп на следващите стъпки в зависимост от постъпващите данни.

Провеждаме паричната политика в паричен съюз от 19 – не след дълго 20 – държави. Ето защо тя се предава към домакинствата и предприятията през 19 различни финансови пазари. За да се справим с високата инфлация в цялата еврозона, трябва да се уверим, че трансмисионният механизъм на паричната политика действа стройно във всички държави в нея. Затова създадохме и нов инструмент, наречен Инструмент за защита на трансмисионния механизъм (TPI). Той ще запазва единния характер на паричната ни политика и така ще ни помага да осигуряваме стабилност на цените в средносрочен план.
Еврото обединява 340 милиона души. То е и ще продължи да бъде стабилна парична единица. Това е целта, на която сме се посветили. Това е задачата ни и ние ще я изпълним, завърши Кристин Лагард, цитирана от Би Ти Ви.