Кристина Хинова е първата дама в “София квартет”

Култура
15:56 - 04 Юли 2022
2753
Кристина Хинова е първата дама в “София квартет”

Кристина Хинова е първата дама в в “София квартет” - камерния състав на Софийската филхармония. 40 години след основаването му, тя разчупва традициите на изцяло мъжкия квартет и застава на мястото на досегашния примариус Стоимен Пеев, съобщават от филхармонията.

Хинова е възпитаничка на Виенската консерватория и водачка на групата на вторите цигулки в Софийската филхармония. Нейният дебют във формацията ще бъде в неделя, 10 юли, в атриума на "Квадрат 500", когато "София квартет" представя Квартет № 12 и № 13 от Моцарт, валсове от Щраус - баща и син, танга, евъргрийни от Калос Гардел и Астор Пиацола. Концертът е част от летния сезон на филхармонията - "Споделете музиката".

В момента квартетът събира някои от най-добрите ни музиканти - Йордан Димитров (втора цигулка в квартета) е концертмайстор на "Софийски солисти", Любомир Ников (виолончело) е концертмайстор на Софийска филхармония, а за доайенът на състава Валентин Геров е водач на виолите в оркестъра “СИФ 309” за записи на филмова музика.

През годините членове на “София квартет” са били проф. Ангел Станков, Васил Вълчев, Джефри Дийн, доц. Николай Гагов, проф. Нанко Димитров, Николай Беспалов и др.