Кристина Патрашкова: Да, Алексей Петров ми даде записа за Мишо Бирата!

В телефонния разговор се чува как премиерът Борисов нарежда на Ваньо Танов да изтегли митническите инспектори от пивоварната фабрика "Леденика"

Крими
15:06 - 25 Август 2023
13084
Кристина Патрашкова: Да, Алексей Петров ми даде записа за Мишо Бирата!

Записът на телефонния разговор, придобил известност като скандала "Мишо Бирата", между тогавашните премиер и шеф на агенция "Митници" Бойко Борисов и Ваньо Танов, публикуван през януари 2011 г. във вестник "Галерия", е бил изпратен на медията от Алексей Петров. Това заяви тогавашният главен редактор на изданието Кристина Патрашкова.

В телефонния разговор се чува как Борисов нарежда на Танов да изтегли митническите инспектори от пивоварната фабрика на Михаил Михов "Леденика" в Мездра, която към момента на разговора е работела с отнет лиценз заради констатирани нарушения, понеже той, премиерът, бил поел ангажимент пред тогавашния президент Първанов.

Мишо Бирата и жена му Ева с Георги Първанов. Първите двама отдавна вече не са сред нас

Кристина Патрашкова е главен редактор на в. Галерия" по онова време (2011 г.), а Явор Дачков неин заместник. Ето какво казва журналистката:

"През 2011 година Явор Дачков получи запис на флаш памет с разговор между Бойко Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов, от който става ясно, че Борисов е слагал чадър и е настоявал до се спре акция срещу собственика на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. (...) Когато чухме разговора, онемяхме. Дадохме си сметка, че ако той бъде разпространен, правителството ще падне.

Дачков дори се обади късно вечерта по телефона на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и даже на Бойко Борисов. Обясняваше неясно, че нещо ще се случи на следващия ден. Борисов и Велчев бяха напълно шокирани. Никой от тях нищо не разбра. Борис Велчев дори покани Дачков да пият кафе на следващия ден. Явор обясни, че ще бъде зает", разказва сега Патрашкова.

Тя казва още, че "с Явор Дачков скоро разбрахме, че записът ни е бил пратен от Алексей Петров", без да дава подробности.

Инфаркт уби Ваньо Танов на не особено преклонните 57 години

Скандалът наистина беше голям, но правителството на ГЕРБ не се помести. Започна разследване, но прокуратурата го прекрати с мотива, че нямало престъпление. През март 2011 Михаил Михов почина от инфаркт в хотел в Правец, година по-късно почина и съпругата му. През 2016 г. почина и Танов. 

Записът е получен около година след задържането на Петров в операция "Октопод", обявена от вътрешния министър Цветанов като една от най-големите акции срещу организираната престъпност. През 2021 г. делото приключи с оправдателна присъда за Петров на втора инстанция, а прокуратурата не обжалва.