Кристиян Шкварек: В България има нужда от смяна на тона

Не сме стигнали до точката да се съгласим да има правителство, каквото и да е, смята анализаторът

Политика
09:25 - 31 Юли 2024
1687
Кристиян Шкварек: В България има нужда от смяна на тона

Има ли шанс „Има такъв народ” да събере политическа подкрепа за правителство с третия мандат? Темата коментират в студиото на „Здравей, България” политологът проф. Николай Найденов, политологът Илхан Андай, анализаторът Кристиян Шкварек и политическият анализатор Асен Генов, автор и водещ на „Контракоментар”.

„За третия мандат и връчването му на ИТН има група въпроси, чийто отговори трябва да чуем със сигурност. Първото е желанието, с което от партията заговориха още преди първият да бъде връчен, че третият ще им бъде даден. Повдига въпроса защо те не положиха усилия при първите два мандата. Симпатията на ИТН към президента е ясна. Дали тя е споделена, е въпрос, на който трябва да намерим отговор. Началото е много комично, те започват преговорите не с някой от водещите, а с отломките от много бързо приключила своето съществуване в парламента партия „Величие”, коментира Генов.

 „Ако погледнем дебатите от есента насам, виждаме, че всичките партии са се съсредоточили върху партийните отношения, отношенията между лидерите. Голямото тяло на електората го оставяме отвън”, каза Найденов.

„В България има нужда от смяна на тона. Това, което видяхме в последните няколко парламента, не работи. Не сме стигнали до точката да се съгласим да има правителство, каквото и да е, само да има. Ниската избирателна активност го доказва”, смята Шкварек.

„За мен отлагането и заиграването с ИТН има ползва за България, ако се равняваме по това, което ще се случи в Америка”, твърди Андай.

На въпрос възможно ли е да има идея да се забавят изборите заради тези в Америка, Агов каза следното:

„Прекалено амбициозно е да мислим, че някой в България се оглежда във външната политика”.

„Не мога да се съглася, че не е логично това, че у нас се отразяват пряко външните политически процеси върху нашата политика. Българският политически елит се влияе директно от това, което се случва на запад”, твърди Шкварек.