Крият ли опасности изкуствените мигли?

Акрилатният адхезив често произвежда алергичен контактен дерматит

Стил
16:00 - 08 Януари 2020
3368
Крият ли опасности изкуствените мигли?

Няма спор, че процедурата по поставяне на изкуствени мигли косъм по косъм се превърна в тотален хит. Ако се загледаш внимателно, всяко второ момиче притежава дълги и гъсти мигли, които не се нуждаят от никакъв грим, за да изглеждат безупречно. На пръв поглед звучи примамливо, но дали в действителност тази процедура е толкова безобидна?

Много специалисти в областта на козметичните процедури споделят, че поставянето на мигли косъм по косъм е една от най-рисковите естетически корекции за здравето. Един от последните ефекти, получени от въпросната процедура, е наличието на въшки.

Американски новинарски предавания предупреждават, че оптометристите са забелязали увеличение на пациентите, посещаващи консултациите им с въшки по миглите. Познати още като demodex, те много наподобяват въшките на главата, тъй като се разпространяват в близост до фоликула, за да се хранят с кръв.

Симптомите включват дразнене на клепачите, зачервяване, сърбеж, сълзене и подуване. При подобна ситуация посещението при специалист е наложително, тъй като в противен случай може да се стигне до загуба на мигли, хронично възпаление на клепачите и визуални промени.

Въшките се разпространяват бързо чрез директен контакт с гребени, кърпи или апликатори за мигли със съмнителна хигиена. Затова е важно внимателно да се проучи козметичното студио, което извършва тази процедура: дали то спазва всички хигиенни норми и дали инструментите се дезинфекцират правилно.

Това далеч не е единствената опасност, която крие процедурата. Акрилатният адхезив често произвежда алергичен контактен дерматит. Проблемът е, че симтомите, които този химикал предизвиква могат да се проявят в момента на поставяне на лепилото, след няколко минути, часове, дни или дори месеци. Сред най-разпространените са подуване, зачервяване и образуване на оток.

Ако все пак си привърженик на процедурата, нашият съвет е да избереш студио, проверено от някоя близка приятелка или позната, която е останала повече от доволна. Важно е да почистваш внимателно зоната ежедневно, тъй като по този начин ще възпрепятстваш появата на бактерии.