Криза е! Дървената мафия грабна резачките

Актуални новини
16:17 - 04 Ноември 2021
2197
Криза е! Дървената мафия грабна резачките

Кризата с недостига на дърва за огрев подтикна десетки хора и фирми да започнат поголовна незаконна сеч в държавните гори.

Оказва, че броят на заловените бракониери във Великотърновско е най-голям за страната. По данни на Изпълнителната агенция по горите само за периода 25 – 31 октомври служители на ведомството са съставили 21 акта за установени нарушения в региона.

Така Великотърновска област застава начело на негативната класация, а веднага след нея се нареждат Ловеч, Кърджали и Сливен.

Горските стражари са направили 335 инспекции за седмицата, което в сравнение с проверките в други региони е два пъти по-малко. Контролните органи са задържали 33,8 куб. м дървесина и едно превозно средство, което е използвано от бракониери.

Сред проверените обекти попадат такива за ползване, складиране, преработка и търговия с дървесина, превозни средства, транспортиращи дървесина, и т.н.

Служителите на агенцията са съблюдавали и спазването на ловното законодателство при провеждане на излети след откриване на ловния сезон на най-масово практикувания отстрел у нас – на местен дребен и едър дивеч.

Проверките продължават с пълна сила, изпълняват се по месечни графици, целящи да осъществяват 24-часово наблюдение на горските територии.