КРИЗА ЛИ? 10 млн. печалби от хазарт неприбрани за 2020-а

Икономика
20:07 - 31 Декември 2020
3911
КРИЗА ЛИ? 10 млн. печалби от хазарт неприбрани за 2020-а

В катастрофалната икономически 2020-а година на нашего брата българина изглежда му е широко около врата. Рекордната сума от над 10 млн. лева печалби от различни хазартни игри остана неприбрана за последните 12 месеца, което ни дава право да добавим към крилатата фраза на Христо Стоичков "Който играИ - пИчели", следното уточнение: "И нИ си прибира пИчалбатЪ".

Разбира се, голяма част от невзетите пари могат да бъдат отдадени на затварянето на дружествата на издирвания олигарх Васил Божков. "Еврофутбол", официално се сбогува с комарджиите и служителите си на 1 май, тъй като държавата му търси 329 млн. лева недовнесени такси. Неизплатени останаха около половин милион лева в печеливши фишове.

Същата работа се случи и с Националната лотария, където уж "милионерите" изгоряха с парите след одържавяването на сектора. По предварителни сметки недадени останаха около 3 млн. левчета, надлежно изтъркани от зарибените по божковата игра.

Тук големият удар не беше за потребителите, а за фирмите, които продават талончета. Близо 18 000 търговци се опариха с между 25 и 36 млн. лева, след като несъществуващата вече Комисия по хазарта спря игрите.

И ако за всички тези загуби играчите нямат вина, то защо не си търсят парите от различните игри на държавния "Спортен тотализатор"? Тук също близо 2 млн. лева останаха невзети. Всички "шестици" са осребрени, но са останали десетки хиляди дребни печалби, които нашенците не си правят труда да приберат.

От тотото не дават информация за непотърсените суми, но за четворки например те са средно 15-18 лв. Основните причини за невзетите печалби са загубени фишове и небрежно проверени числа. От тотото посъветваха хората да внимават, като преглеждат фишовете си и да ги пазят. Иначе парите се превеждат на Министерството на спорта.