Криза ли? Баровци купуват пентхауси по €1 милион

Клиентите с дълбоки джобове изискват поне 3 спални и толкова паркоместа

Общество
20:45 - 04 Юли 2022
8370
Криза ли? Баровци купуват пентхауси по €1 милион

Нараства търсенето и броят на сделките с пентхауси. Това са луксозни жилища на последния етаж на високи сгради с голяма тераса, често разположени на два етажа.

Цените на подобни имоти често граничат или дори надхвърлят бюджета за покупката на къща. Нерядко цените надминават 1 млн. евро, пише в анализ на консултантска компания за луксозни имоти.

Изискването на купувачите на пентхауси е за поне три спални, но често семейства искат имотът да има четири и дори повече такива помещения, предаде „Труд”.

Друго изискване на купувачите е наличието на поне три паркоместа. Изискванията към височината на таваните са за минимум 3 метра. Дневната трябва да е поне 70 кв. м, а вътрешното разпределение да включва дрешник и баня към две от спалните.

“Клиентите се спират на пентхауси заради фактори като защитената среда, закрити паркоместа, общността от съседи, по-лесната поддръжка и практичността”, казва Светослава Георгиева, оперативен директор в компанията за недвижими имоти.

Най-скъпата сделка за пентхаус през миналата година е била за имот с цена 1,38 млн. евро в затворен комплекс в столичния квартал „Лозенец“. Жилището е с площ 450 кв. м, оборудвано е с термопомпа, има подово отопление и четири паркоместа.

В София поскъпването на имотите от високия сегмент от пазара е с около 15% за година, пише в анализа на компанията.

“Търсенето е активно както при имотите ново строителство в бързо развиващите се южни райони, така и на висок клас жилища в стари, но добре поддържани сгради в централната част на града.

Повечето от нашите клиенти, които търсят повече пространство, купуват къщи в покрайнините на София. Налице са и друг тип купувачи - като алтернатива на къщата те избират пентхаус в новопостроени сгради”, казва Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията.

В резултат на повишеното търсене нараства и строителството на луксозни жилища. Това концентрира сделките в столичните квартали с активно строителство като Кръстова вада и Манастирски ливади. В традиционно предпочитани от купувачите райони като „Лозенец“, „Изток“, „Изгрев“ и централната част на София пазарът също остава активен.

Силно е търсенето и в района на Докторски паметник, който запазва и най-високи средни цени в сравнение с останалите райони.

“Все по-често изборът на купувачите в най-високия сегмент на пазара е за ново строителство, отчасти защото е дефицитно на добрите локации. Много клиенти го предпочитат пред жилища в стари кооперации в топ районите на София.

Въпреки това най-високите сделки на квадратен метър остават около Докторски паметник - традиционно най-скъпият район”, казва Светослава Георгиева.