Криза: Нужни са два пъти повече акушерки

Актуални новини
20:00 - 21 Януари 2020
2054
Криза: Нужни са два пъти повече акушерки

Акушерките в страната трябва да бъдат поне два пъти повече от работещите в момента. Това каза по повод Деня на родилната помощ - 21 януари, председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева пред БНР. Тя добави, че всяка жена има право на достъп до акушерка.

"Проблемите са едни и същи от години и за съжаление не се вземат нужните мерки. В момента работят около 3 800 акушерки, трябва да бъдат поне два пъти повече. За съжаление те са изключително и само в болничната помощ, а акушерките са изключително необходими в извънболничната помощ, където се оказват патронажни грижи за бременните и жените, и зя малките деца след раждане. Акушерките имат правомощия да водят женска консултация, но всъщност това не се прави. Това са нещата, които ние сме имали преди много години, които бяха забравени, и трябва да направим всичко, за могат тези добри практики отново да се върнат и всяка българска жена да има достъп до акушерка. Защото това е изключително важно, интернет не може да замести акушерската помощ", каза Василева.

Лечебните заведения успяват да функционират благодарение на това, че акушерките полагат допълнителен труд, посочват още от организацията.

2020-та е обявена от Световната здравна организация за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Целта е да се акцентира върху огромната им роля за опазване на общественото здраве и растящия дефицит на тези медицински специалисти.