КРИЗАТА Е ТУК! Хлябът, свинското и горивата поскъпват!

Общество
12:09 - 09 Януари 2020
4370
КРИЗАТА Е ТУК! Хлябът, свинското и горивата поскъпват!

Прогнозите за нова световна икономическа криза вече се сбъдват! В България се очаква шоково поскъпване на хляба, свинското и горивата!

В края на януари у нас ще поскъпнат горивата заради по-високите цени на петрола, прогнозира експертът Васко Начев. Това неминуемо ще се отрази и върху цените на стоките. Същевременно от хлебарския бранш заявиха, че се задава поскъпване на хляба.

Причините - от тол таксите до евентуална лоша нова реколта от зърно, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя опроверга прогнозата на Световната банка, че тол таксите ще оскъпят насъщния със само 2 стотинки.

Заради задълбочаващата се криза с разпространението на африканската чума се очаква през 2020 г. да продължи и поскъпването на свинското месо. С 21% е нараснала цената му на годишна база.

Скокът в цените на "черното злато" не беше толкова сериозен, така че и у нас увеличението няма да е радикално, прогнозира енергийният експерт Васко Начев пред "Блумбърг тв България".

По думите на Начев върху цената на петрола през 2020 г. в глобален аспект ще влияе единствено пазарът, който е пренаситен. "Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи и има военни действия, въпреки че едва ли такова нещо ще се случи, тогава бихме могли да говорим за по-сериозен ефект върху цените на петрола", коментира той.

Хлябът ще поскъпва, прогнозира вчера пред БНР председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите й причините са комплексни - от тол таксите, през евентуална лоша реколта до поскъпването на тока и газа.

Кукушева каза, че ситуацията в бранша е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни, каза тя. Нямаме ясна представа какво ще струва това за нашия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина - тя не беше включена в таблицата на Световната банка за това как тол таксите ще се отразят върху цените, обясни Кукушева.

"Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 ст. на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини от преди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", заяви тя.

Кукушева обаче не се ангажира с точни изчисления за поскъпването на хляба вследствие на тол таксите. В хлебопроизводството има огромен сив сектор, припомни тя. Като друг голям проблем Мариана Кукушева посочи сушата. Тя обаче бе категорична, че няма никаква опасност България да остане без пшеничена реколта. Оскъпяването на хляба и на всички останали стоки и услуги в страната се диктува и от очакваното повишение на цената на енергията за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и т.н., поясни тя.

Засега ще има задържане на цената на свинското месо, заяви пред БНР д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите. По думите й обаче прогнозите не са оптимистични. Тенденцията за нарастване цените на свинското месо заради епидемията от африканска чума ще продължи и през 2020 г., прогнозират пък от Института по аграрна икономика (САРА). Цената на свинското е нараснала с 21% на годишна база на вътрешния пазар и с 45% на европейския. Същевременно говеждото и телешкото месо държат най-високите цени от 4 години насам.