Крокодил 6 години живя с гума на врата

Използваното мотоциклетно колело е сложена нарочно на животното в неуспешен опит то да бъде хванато

Куриози
13:20 - 10 Февруари 2022
2859
Крокодил 6 години живя с гума на врата

Див крокодил, живял в продължение на шест години с употребявана автомобилна гума на врата, най-накрая беше спасен. С риск за живота индонезийски ловец на птици успя да освободи животното за радост на множество природозащитници.

Огрмният, 4,5-метров соленоводен женски крокодил се превърна в икона за хората в Палу, столицата на Сулавеси, централен индонезийски остров. Крокодилът бе забелязан за първи път в градска река с гумата около врата му, но с напредване на времето допълнителният аксесоар е заплашвал да удуши животното.

Природозащитници шест години се опитваха да освободят животното. От 2016 г. насам случаят му придоби световна популярност, предизвиквайки съчувствие сред местните жители и по целия свят. През 2020 г. австралийският ловец на крокодили Матю Райт и американският биолог по дивата природа Форест Галант се опитаха и не успяха да освободят влечугото.

В началото на януари 35-годишният ловец на птици и търговец Тили, който наскоро се преместил в града, разбрал за крокодила с гума и решил да спаси влечугото, което и без това си правило слънчеви бани в река до къщата му.

Мъжът нанизал въжета с различни размери в капан, вързан за дърво близо до реката, и напълнил капана с пилета, патици и кокошки като стръв. След три седмици чакане и няколко неуспешни опита, крокодилът най-накрая попаднал в капана. С помощта на двама свои приятели Тили извадил на брега крокодила и отразял гумата.

Животното било пуснато в дивата природа с помощта на пожарникари и фондация за опазване на околната среда.

През годините бе установено, че използваната мотоциклетна гума най-вероятно е сложена нарочно около врата на животното в неуспешен опит то да бъде хванато за домашен любимец или за дране.

Въпреки непрекъснатите атаките на крокодилите и смъртните случаи сред индонезийците, соленоводният крокодил е защитен от законодателството в Индонезия.