Крум Зарков: Да, искам да съм председател на БСП!

Ексклузивно
20:00 - 22 Ноември 2021
12854
Крум Зарков: Да, искам да съм председател на БСП!

Депутатът от БСП Крум Зарков обяви тази вечер, че със сигурност ще се кандидатира за председател на партията при пряк избор за нов лидер на мястото на подалата оставка миналата седмица след трети за тази година изборен погром Корнелия Нинова.

БСП трябва да изберат нов лидер след конгрес, а след него да започне да се подготвя пряк избор на нов лидер. За пръв път лидерът на левицата бе избран пряко от членовете на партията миналата година, а тогава Нинова спечели безапелационно с 80% от гласовете на членовете. Днес, само година по-късно, подкрепата за нея е спаднала осезаемо. Самата Нинова намекна преди дни, че това се случва след "мощна подмолна кампания срещу нея" от лица, които до неотдавна са "получавали обществени поръчки от Бойко Борисов". Сега обаче властовия център се изместил другаде и те се прехвърлили там. Без да назовава името на президента, стана ясно, че Нинова визира него.

Публична тайна в политическите среди е, че кръг, гравитиращ около президента Румен Радев, се опитва да изтика Корнелия от върха. Смята се, лицето на този кръг е младия Крум Зарков. Той е син на популярната журналистка от в. "Труд" Анна Заркова, която влезе в инициативния комитет за издигането на кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за вицепрезидентска двойка. Любопитното е, че Заркова само допреди седмици продължаваше да работи във в. "Труд", който се прояви като един от най-яростните критици на президента Радев и публикува над 70 статии и интервюта срещу него по време на предизборната кампания. 

Тази вечер официална заявка, че иска да е новия лидер на левицата, даде 39-годишния Крум Зарков, който имаше рожден ден в неделя.

"Корнелия Нинова заяви, че след 22 януари в БСП ще се отвори процедура за пряк избор. В тази процедура трябва да се заявят тези, които смятат, че могат да се справят по-добре от нея. Аз  ще съм кандидат в тази процедура по пряк избор. Противник съм на връщането на уставното положение, което беше преди", каза тази вечер Крум Зарков в предаването "Демокрацията" по ТВ1. Той обаче отрече да е кандидатът на т. нар. "вътрешна опозиция".

"Надявам се да има достатъчно кандидати и да бъде кампания, в която да говорим за политика, за да може нашите членове най-накрая да се произнесат не само по личността, а и по пътя, по който трябва да се върви. Според мен този път е онзи на младите", посочи той.

Крум Зарков разкритикува отро Нинова и обяви, че ако стане лидер на БСП, ще "спре да говори за измислени теми, които не вълнуват обществото". "Не е Истанбулската конвенция това, което вълнува нито младите, нито възрастните. И не са джендърите, които плашат 80% от българските граждани, които живеят с под 1000 лева на месец доход. Не е смяната на пола, която прави така, че българите да не живеят добре", каза той, но добави, че въпросът за конвенцията е "отдавна приключил" заради решението на Конституционния съд.

Крум Зарков стана депутат за пръв път през 2017 г. и доскоро минаваше за един от най-близките до Корнелия Нинова. Той дори беше част от тясното ръководство на партията – Изпълнителното бюро, което се предлага от председателя на БСП. До разрива в отношенията им се стигна след изборите през април, когато социалистите се сринаха от второ на трето място, а оставка подаде само Изпълнителното бюро, но не и самата Нинова. Тогава на заседание на ИБ единствено Зарков и Янаки Стоилов обявили, че е редно и лидерът на партията да си подаде оставката.