Крум Зарков готов за другарско състезание

Не прави чест на Корнелия Нинова да се крие зад подписката на социалистите и да остане лидер на БСП, смята основният й опонент

Политика
11:01 - 22 Януари 2022
2509
Крум Зарков готов за другарско състезание

Аз съм готов за откровено и другарско състезание. Мисля, че партията ни има нужда да проведем този разговор не само тук в конгреса, а и навсякъде, защото преживяхме голяма травма - резултатите ни от изборите са катастрофални. Това коментира пред журналисти Крум Зарков, кандидат за председател на левицата, преди началото на 50-ия конгрес на "БСП за България".

Зарков бе категоричен, че очаква лидерска битка, тъй като конгресът е бил свикан, за да констатира оставката на Корнелия Нинова, подадена преди повече от два месеца.

"Днес това, което трябва да се случи, е да вървим по нашите правила, а именно - констатираме оставката, определяме правилата и датите за следващия избор и всеки, който има желание, право, самочувствие, визия, идеи да се кандидатира и да предостави на социалистите възможност да се върви нагоре", посочи социалистът. Той бе категоричен, че ако не се тръгне към темата избор на председател на БСП, това би било "фарсово като изпълнение".

Самата Корнелия Нинова заяви, че поема отговорност и подава оставка, оттук нататък или се поема отговорност или не се поема отговорност и надали ще им направи чест, ако се скрият зад подписка на социалистите от Благоевград, добави Зарков в отговор на въпрос за подписката.

Крум Зарков припомни, че на 4 април е била първата голяма изборна загуба. "Тогава аз и Янаки Стоилов казахме, че трябва да реагираме тук и сега. Вместо това аз и Янаки спряхме да бъдем членове на Бюрото и то продължи по стария път", коментира той.

Над 500 човека вече са се включили в подписка в подкрепа на председателя на БСП Корнелия Нинова, съобщи по-рано днес пред журналисти секретарят на партията Вяра Емилова. Подписката е тръгнала от Благоевград. С нея социалистите дават мандат на доверие на Нинова и призовават да не се приема оставката й.