Крум Зарков: Конституционни ли са правомощията на здравния министър?

Политика
15:01 - 07 Май 2020
1706
Крум Зарков: Конституционни ли са правомощията на здравния министър?

Предвижда се епидемично извънредно положение да се обявява от здравния министър - по предложение на главния здравен инспектор. Тежка отговорност са тези решения и съвсем не е ясно дали конституционно имате право да ги поемате.

Това подчерта зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. Репликата му беше отправена към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Според Зарков в закона има някои добри неща, но има и значителни липси. Той подчерта, че една от малкото мерки, които няма да бъдат продължени и след извънредното положение, е една от основните социални мерки - тази, която дава възможност на длъжници да не дължат неустойки и наказателни лихви, ако не могат да ги изплащат вследствие на кризата.

„Точно тази разпоредба ще спре действието си след края на извънредното положение. Не разбираме защо”, попита Крум Зарков.

В отговор министърът на правосъдието се ангажира да проведе допълнителни консултации по този въпрос.

„Продължава да няма нищо за големи групи хора – в принудителен неплатен отпуск, самоосигуряващи се. Ние ще направим предложение те да бъдат компенсирани", подцерта още депутатът от левицата. 

От БСП ще се въздържат от подкрепа на закона и ще направят предложения за подобряването му, ако бъде приет на първо четене.