Крум Зарков: Мотивите на премиера за оставка на шефа на ДАНС са законово неиздържани

Президентът може да се съобрази или да не се съобази с предолжението за освобождаване на Пламен Тончев, допълни той

Топ
16:37 - 12 Ноември 2023
3361
Крум Зарков: Мотивите на премиера за оставка на шефа на ДАНС са законово неиздържани

В правомощието на президента е да се съобрази или не с предложението на Министерския съвет за освобождаване на председателя на ДАНС. Мотивите, които министър-председателят изпрати на президента, са с основания, законово неиздържани. Няма законово основание за освобождаването на Пламен Тончев.

Това каза пред БНР Крум Зарков, секретар на президента по правните въпроси, бивш правосъден министър. 

Според него зад отпадането на машинното гласуване в първия тур на местния вот стоят политическите сили в парламента, които се събрали на извънреден председателски съвет и са решили да се направи така, че да не може да се гласува с машини, а в същото време обвинявали ДАНС, че е информирала за нещо, което се е случило, но забравили да обвинят тези, които са интерпретирали информацията и са я превърнали в решение. 

"Това, че определена хартиена коалиция в различни конфигурации от няколко години се опитва да елиминира машините, а особено машините за местни избори, не е новина. Това е във века на прозрачността, защото тези дебати са се водили в парламента. Че търсят повод - също не е новина. Но кой даде повод? Човекът, който влезе и снима с телефона си? Тези, които интерпретират тази информация? Или тези, които констатират, че е имало такъв факт, каквото са длъжни да направят?". 

Крум Зарков направи оценка и за единия от кандидатите за кмет на София - Ваня Григорова: 

"Има голям потенциал и е успя да постави дневен ред на обществото". 

В предаването "Политически НЕкоректно" той коментира, че евроатлантизмът в България е застрашен от тези, които го защитават непрекъснато по телевизията:

"Това са хора, загубили легитимация, или се чувстват недостатъчно харесвани - търсят причина да бъдат във властта, след като са се разбрали с нея в елита, но трябва да дадат нещо и на базата - избирателите. Трябва да има рационален разказ... Европейската ни интеграция не е заплашена, дори е доказано, че се ускорява". 

По думите му Делян Пеевски от своя гледна точка играе правилно играта си - има нужда от легитимация и се възползва от това, което му е дадено като възможности: 

"А защо ПП-ДБ и ГЕРБ му позволяват това, остава тайна... Политическата логика на властта е, че който има възможно мнозинство, той съсредоточава възможно най-много власт и не я дава даром, но тук се получава нещо такова. ДПС е целенасочено привлечена към това мнозинство, от което се възползва и дори заема челна позиция".