Крум Зарков: Трябва да опазим постигнатото в съдебната реформа

Топ
20:57 - 11 Юли 2023
1758
Крум Зарков: Трябва да опазим постигнатото в съдебната реформа

Едно от най-ценните неща в Конституцията от 1991 г. е служебният кабинет. Той позволи да бъдат преодолени много турбуленции.

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ секретарят по правните въпроси на президента и бивш служебен министър на правосъдието Крум Зарков по повод информацията от "Продължаваме промяната - Демократична България", че наред с други конституционни промени, коалицията обмисля ограничаване на властта на служебните правителства.

Това правителство се е захвано с промени в Конституцията, което до голяма степен е легитимна цел. Апелирам да се действа много внимателно с българската държавност и право.

Има неща, които могат да се заменят и са обсъдени отдавна. Апелирам да се захванат с тях. Защото ми се струва, че приоритетите се подменят, заяви Зарков.

По думите му решението на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС да ремонтират сърцевината на собствената си съдебна реформа - механизма за разследване на главния прокурор, и то само месец след неговото приемане, е "точно обратното на правилната посока".

Беше приет механизмът и няколко часа, след като беше избран първият съдия, който да разследва главния прокурор, изборът беше подложен на съмнение. Струва ми се, че принципът, че е много важно да се приемат необходимите закони, но е още по-важно те да се прилагат, или не се чете, или се чете наобратно, подчерта бившият правосъден министър.

Трябва да опазим постигнатото и да вървим напред. Имаме редовно правителство и то трябва да продължи пътя към една от много важните цели на България – влизането в Шенген. Не трябва детински да се търси кой е направил повече. Процесът трябва да се продължи, а не да се спира, коментира Крум Зарков.

В отговор на въпрос кога държавният глава ще представи своя проект за конституционни промени, Зарков каза: "Не мисля, че към Конститиуцията трябва да се подхожда като към състезание по прокети. Трябва да се изведат ключовите приоритети. Когато президентът Радев прецени, ще се задейства".