Крум Зарков влезе в затвора

Министърът на правосъдието проверява при какви условия живеят лишените от свобода в Плевен

Новини
15:20 - 10 Октомври 2022
4651
Крум Зарков влезе в затвора

Министърът на правосъдието Крум Зарков извърши проверка днес затвора в Плевен, като целта е получаване на обратна връзка за действията, предприети в системата за изпълнение на наказанията от началото на мандата, както и запознаване с условията, при които търпят присъди лишените от свобода и условията на труд на надзорно-охранителния състав, съобщиха от правосъдното ведомство.

В Плевенския затвор и двете общежития към него са настанени близо 300 затворници, като трудово ангажирани са около 230 от тях. В корпуса на затвора са обновени всички спални помещения, а за служителите са изградени нови помещения за отдих. 

Министърът на правосъдието посети и единствения учебен център в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Той е с капацитет за 40 души, като там се провеждат курсове за първоначална подготовка в рамките на до два месеца.

От министерството припомнят, че се подготвя нов учебен център с пилотен затвор в с. Самораново. Комплексът ще се финансира по Норвежкия финансов механизъм.

Предвижда се центърът да е с капацитет до 100 обучаеми.

По време на инспекцията министър Зарков бе придружаван от ресорния заместник-министър Мария Павлова и главния директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов, които по-късно през деня ще посетят затвора в Ловеч, допълват от ведомството.

Преди дни няколко дни Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) отново обяви стачна готовност. Причината за това е генерираното огромно напрежение в местата за лишаване от свобода и следствените арести, което поставя под сериозно съмнение правото и възможността на служителите да изпълняват служебните си задължения в професионална и спокойна обстановка, гарантираща сигурността в тези структури, посочват от ССЗБ.