КРЯ-КРЯ вместо АЛИЛУЯ: Патки в църковен двор не дават на столичани да спят (СНИМКИ)

Актуални новини
16:10 - 22 Май 2020
6607
КРЯ-КРЯ вместо АЛИЛУЯ: Патки в църковен двор не дават на столичани да спят (СНИМКИ)

Кря-кря вместо алилуя - така образно може да се опише ситуацията с домашните патици, които свещеници от столичния храм "Света Троица" в парк "Гео Милев" отглеждат в задния двор на църквата, показа проверка на Lupa.bg. Птиците вдигат невъобразим шум и вече три години жителите на квартала водят битка с поповете и се молят на местния кмет от район "Слатина" да ги спаси от неистовото крякане на патиците, което не им дава мира и им пречи да спят през нощта. 

Освен това мъжете в расо са си направили и шадраван, в който отглеждат шарани. Това от своя страна привлича комарите и хората от близките блокове са принудени да водят още една засега безрезултатна битка - и с хвърчащите кръвопийци.

Патките се разпореждат в църковния двор

Lupa.bg научи, че Божиите служители отглеждат патиците и шараните, за да се хранят с тях. По време на постите консумират риба, а когато църквата разрешава си готвят печена патица.

Църквата "Света Троица" в "Гео Милев" формално не нарушава наредбата за отглеждане на домашни животни


"Подложени сме на абсолютен тормоз от тия патки. Това е денонощно пронизително крякане. А нощем е направо страшно. Няма миг спокойствие. Дето се казва "Бог високо, цар далеко", никой не ни чува", оплака се пред Lupa.bg семейство, което живее в един от блоковете срещу църквата. Понякога крякането на патките било толкова силно, че заглушавало дори църковната камбана.

"И вместо Вместо алилуя („хвалете Бога“) слушаме само кря-кря", подхвърли иронично мъж на средна възраст, който също не може да се наслади на миг спокойствие заради шумните птици.


Живеещите до парка "Гео Милев" са опитали да говорят със свещеници от храма, но срещнали грубо отношение и пълен отказ за преместване на патките някъде далеч от жилищните квартали.

"Един от поповете се държа толкова безобразно, че изобщо не приляга подобно поведение на Божи служител", възмущават се столичани. Те изпратили и жалба до столичния район "Слатина", в който попада квартал "Гео Милев", но отговорът на администрацията бил, че не можели да направят нищо, тъй като в дворовете било разрешено да се отглеждат домашни патици. 

Формално свещенослужителите не нарушавали Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община, тъй като птиците били отглеждани в двор и формално има необходимото разстояние между тях и жилищните сгради.


Проверка на Lupa.bg показа, че за съжаление патиците побеждават и в световен план. Преди време френски съд разреши на шумните птици в малко френско стопанство да продължат да крякат и отхвърли жалбата на съсед, че шумът от патките му пречи.

Историята бе от югоизточното градче Дакс, където шестдесетината патици и гъски на пенсионерката Доминик Дут дразнели нейни съседи.

Семейството се било преместило в провинцията преди около година и живеело на около 50 метра от мястото, където Дут отглеждала питомците си. Адвокатът на ищците се аргументира, че крякането им пречело да спят на отворени прозорци и да прекарват време в градината си. Но според съда вдиганият от птиците шум е в рамките на приемливото. "Патиците победиха", каза доволната Дут и бе щастлива от факта, че няма да ги коли. Но пък хората останаха ощетени.


Този спор бе поредният в серия дела на недоволни от природата французи. През време съдът разреши на петел на име Морис да продължи да кукурига призори, въпреки че пречел на съседи, които скоро се изнесли от града на село. Подобни жалби е имало и срещу крави, и срещу църковни камбани. 

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА