КС е образувал дело за новите реактори на АЕЦ „Козлодуй”

Новини
17:51 - 26 Януари 2023
2852
КС е образувал дело за новите реактори на АЕЦ „Козлодуй”

Конституционният съд образува дело за установяване на противоконституционност на възлагането на МС да сключи договор със САЩ за нова мощност на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на съда.

Комисията по енергетиката в Народното събрание възложи на Министерски съвет да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“). БСП и „Възраждане” обявиха в сряда, че ще сезират Конституционния съд.

„Конституционният съд образува конституционно дело №3/2023 г. по искане на народни представители от 48-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение на 48-то Народно събрание за възлагане на Министерски съвет за провеждане на преговори с правителството на САЩ относно сключването на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технологията АР1000, прието от Народното събрание на 12.01.2023 г., обнародвано в бр. № 6 от 20.01.2023 г. на „Държавен вестник“, става ясно от съобщение на съда.

Докладчик по делото е съдия Павлина Панова, допълват от пресцентъра на КС.