КС: Инспекторатът на ВСС да работи с изтекъл мандат

Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов са подписали решението с особено мнение

Топ
12:28 - 27 Септември 2022
1868
КС: Инспекторатът на ВСС да работи с изтекъл мандат

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет да не се разпуска, докато парламентът не избере нов. Това реши Конституционният съд (КС), който се произнесе по много важно решение за съдебната власт, което се очакваше и заради изтичащия мандат на самия съдебен съвет. 

Ето какво пише в диспозитива:

"С изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

Конституционно недопустимо е да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания. Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон."

Цялото решение е прието със седем гласа „за“ и три гласа „против“. Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов, Янаки Стоилов са подписали решението с особено мнение.

Решението не се отнася пряко до ВСС, така че то ще бъде обсъдено от кадровиците. Едно от възможните тълкувания е, че този съвет трябва да продължи да действа, докато парламентът избере нови 11 кадровици.