КС решава: Нужно ли е да плащаме винетка, за да се мине технически преглед

Омбудсманът посочва, че собственик на автомобил може да няма нужда от винетка

Общество
18:01 - 10 Януари 2023
2705
КС решава: Нужно ли е да плащаме винетка, за да се мине технически преглед

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на омбудсмана за установяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за пътищата.

Атакувана е частта, която изисква да бъдат платени всички дължими такси, за да се счита за редовен технически преглед на дадено превозно средство.

В мотивите си омбудсманът посочва, че е напълно възможно „собственик на моторно превозно средство и никога да няма необходимост от винетка, но, за да спази изискванията на закона относно периодичния технически преглед на автомобила си, да е принуден да направи разходи по снабдяване с винетка, която не му е нужна“.

Общественият защитник допълва, че текстът от закона принуждава гражданите за изпълнение на едно задължение, каквото е техническият преглед, да заплатят неоснователно пътна такса, която е необходима за движение само по платената пътна мрежа.

„Липсата на редовен технически преглед води до ограничаване на конституционното им право за свободно придвижване по територията на страната, която включва и неплатена пътна мрежа, а това е недопустимо по Конституция“, допълва омбудсманът.