КС спря срамни текстове от новия Закон за социалните услуги

Висшите съдии отмениха 2 члена от текстовете, даващи правомощия на НПО да отнемат деца

Общество
12:28 - 14 Юли 2020
3243
КС спря срамни текстове от новия Закон за социалните услуги

Конституционният съд е обявил за противоконституционни ключови текстове от новоприетия и влязъл в сила на 1 юли Закон за социалните услуги. Според съдиите проблемните пасажи касаят ползването на частни доставчици на социални услуги, които ще събират лични данни за деца и родителите им. 

Освен това според решението на КС текстове от спорния закон ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица.

В останалите си членове законът бил правилно приет и няма повод да се отмени изцяло. 

ЗСУ бе подложен на остри критики и от родителските организации, и от държавни служители заради възможността, която се осигурява на чужди НПО-та да се месят в държавната политика за децата, както и да отнемат малчугани от семейната среда дори по анонимни сигнали. 

"Днес, 14.07.2020 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 3/2020 г., с което единодушно обяви за противоконституционни чл. 81, ал. 1, чл. 87 и чл. 116, ал. 1, т. 3 и 7 от Закона за социалните услуги /обн., ДВ, бр. 24/22.03.2019 г. в сила от 01.07.2020 г./, които дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица.

В останалата си част искането е отхвърлено като неоснователно", пишат от КС.