КТ „Подкрепа“: Държавният сайт няма да смъкне цените

Системата е неработеща, заради големия пазарен дял на търговските вериги

Новини
17:17 - 27 Март 2023
1743
КТ „Подкрепа“: Държавният сайт няма да смъкне цените

Създаването на държавния сайт за проследяване и сравнение на цените на храните няма да смъкне цените, защото няма да се пребори с картелите на търговските вериги.

Това коментираха във Велико Търново от Конфедерацията на труда "Подкрепа". От синдиката се обявиха за диференциран подход при увеличението на заплатите в бюджетната сфера.

Потребителите сами си правят наблюдението, но е добре е, че има система да проследяване цените на храните, но това не е достатъчно, коментира икономическият анализатор на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова:

"И това очевидно няма как да пребори картелите".

Системата е неработеща, заради големия пазарен дял на търговските вериги, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов:

"Защото може да си имаме какъвто си искам сайт, но тези вериги ще си правят това, което си искат, каквото ида бъде публикувано на този сайт и каквото ида пише там".

Не може да се приложи общо 10 % увеличение на заплатите в бюджетната сфера, защото има бюджетни системи, които са по-засегнати от други, коментира още Димитър Манолов и даде за пример общинските администрации и Комисията за защита на потребителите.

Според него трябва са се приложи диференциран подход и по това работи синдикатът с Министерството на финансите.

Ваня Григорова съобщи, че вече са събрани нужните подписи в Комисията за защита на потребителите за започване на безсрочни стачни действия. Там служителите настояват за поне 50 % увеличение на заплатите.