КТ "Подкрепа": 120 000 души могат да загубят работните си места

Общество
14:40 - 04 Март 2024
11264
КТ "Подкрепа": 120 000 души могат да загубят работните си места

120 000 души, които са заети с производство на електроенергия от въглища, са застрашени от загуба на работните си места и от емиграция, алармираха от Конфедерация на труда „Подкрепа“. Това са работещи в тецове, в мини, в съпътстващи поддържащи производства. В последните дни синдикалистите проведоха поредица от срещи със свои колеги от други страни от Европейския съюз и Западните Балкани за обмяна на опит по Зелената сделка. 

Международният секретар на „Подкрепа“ Веселин Митов коментира:

Румънски миньори, които са от регион Бая Маре - това е регион също минен, казаха, че са изправени пред абсолютно същия проблем и също така Румъния засега не изпитва дефицит на електроенергия, но те се опасяват, че през идните две-три години това може да се случи. Виждате, че и в България до голяма степен има подобни тенденции. Януари месец, пред студените дни, до 40% от тока, консумиран в България, се внасяше от чужбина, основно от страни, които не част от ЕС, защото токът там е по евтин - там не се плащат т.нар. вредни емисии".

Според „Подкрепа“ ключовият въпрос е в как ще се реализира Зелената сделка и в какви срокове ще бъдат затваряни ТЕЦ-овете у нас.