КТ "Подкрепа" излезе на национален протест

Синдикатът настоява първите 5 дни от болничните да се плащат от работодателя

Общество
13:46 - 27 Ноември 2019
2394
КТ "Подкрепа" излезе на национален протест

КТ „Подкрепа” излезе днес на национален протестен митинг " под наслов "Болните работници не са престъпници!"

Шествието започна от площад "Александър Батенберг", блокира движението по бул. "Васил Левски" и стигна до Народното събрание с викове „Победа!”

Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите пет дни от болничните, да изплащат 100 процента от трудовото възнаграждение през този период, да отпадане на данъка върху минималната работна заплата.

От конфедерацията настояват за спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки и ограничаване на извънредния труд. Лидерът на синдиката Димитър Манолов посочи, че причината за злоупотребите с болничните е в сбъркания здравен модел, както и в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични.

„Ще искаме тази истина да се сложи на масата”, заяви Манолов. Той допълни, че огромна част от фалшивите болнични идват от болниците, които имат интерес да хоспитализират хората, без значение дали са болни или здрави.

Според него проблем е и сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората и след това те излизат в болнични. В своята протестна декларация, предназначена за депутатите в парламента, от синдиката посочват, че не приема опитите отговорността и задълженията на работодателите да се прехвърлят върху гърба на трудещите си или на НОИ.

В нея се отбелязва още, че фонд "Общо заболяване и майчинство" изплаща както болничните, така и майчинството, а то за трета поредна година е 380 лв., с аргумента, че няма достатъчно средства в специализирания фонд на НОИ.

"Заради неспирните реверанси към работодателите скоро в България няма да има нито кадри, нито дори и граждани", заявяват от КТ "Подкрепа".

Снимки: Агнес Методиева