КТ "Подкрепа" протестира пред парламента заради извънредния труд

Актуални новини
11:27 - 28 Октомври 2020
1712
КТ "Подкрепа" протестира пред парламента заради извънредния труд

Протестиращи от КТ "Подкрепа" се събраха пред сградата на Народното събрание, за да изразят несъгласие с промените в Кодекса на труда, свързани с удължаване на допустимия извънреден труд от 150 на 300 часа.

Въпросните промени бяха гласувани от парламента на първо четене. Към момента според Кодекса на труда извънредният труд е забранен - записано е, че такъв може да се полага за наложителни дейности - например аварийни дейности и природни бедствия, обясни пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник в КТ "Подкрепа" и председател на "Солидарна България".

Тя обаче уточни, че има и текст за започната работа, която не може да се довърши в работното време и именно през този текст се нарушава масово забраната за извънреден труд, подчерта Григорова.

"Чрез настоящата поправка работодателите се опитват да легализират незаконни практики", смята Ваня Григорова. 

Освен това синдикалистите са недоволни и от разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори и отпадането на задължението на работодателите да осигуряват топла храна за нощните смени.

Според Григорова обхватът на еднодневните трудови договори в различни сектори се разширява. Евродиректива се опитва да ги ограничи, а ние доброволно разширяваме, посочи още Ваня Григорова.