Ку-ку? Грета Тунберг стачкува срещу Covid-19

Личности
15:54 - 30 Октомври 2020
1879
Ку-ку? Грета Тунберг стачкува срещу Covid-19

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви днес, че преустановява редовните си протести пред парламента заради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус в страната и отново ще пренесе активността си изцяло в интернет, предаде Ройтерс.

"Положението се влошава, така че се връщам към онлайн климатичните стачки", обяви Тунберг пред своите около 4 милиона последователи в Туитър.

На 28 октомври Швеция регистрира 2820 новозаразени - най-големият брой от началото на пандемията, предава БТА.

От август 2018 г. Тунберг всеки петък не ходи на училище, за да стои пред сградата на парламента в Стокхолм с искане правителството да вземе мерки срещу климатичните промени.

Това, което започна като самостоятелен протест със саморъчно изрисуван плакат, бързо прерасна в световно движение, най-вече заради вниманието, което привлече в социалните мрежи.

През март, когато пандемията започна да набира сила, шведската тийнейджърка призова активистите да протестират в интернет, но през септември се върна на обичайното си място пред парламента.

Резкият ръст от 28 октомври на случаите на коронавирус в Швеция е третият рекорд в рамките само на няколко дни, макар шведската агенция за общественото здраве да направи уговорката, че пролетният пик вероятно е бил много по-голям, но много случаи не са били регистрирани заради недостатъчното тестване.

"Пазете се, грижете се един за друг и да изравним кривата (на новите случаи)!", написа днес Грета Тунберг в Туитър.