Ку-ку: И бивш премиер вече е чуждестранен агент за Русия

Михаил Касянов по-рано коментира остро президента Владимир Путин относно войната в Украйна

Новини
21:22 - 24 Ноември 2023
6466
Ку-ку: И бивш премиер вече е чуждестранен агент за Русия

Руското министерство на правосъдието е добавило бившия руски премиер Михаил Касянов към регистъра на чуждестранните агенти. Това съобщава ТАСС, като цитира уебсайта на ведомството.

"Касянов участва в създаването на материали на чуждестранни агенти до неограничен кръг лица, разпространява невярна информация за решенията, взети от държавните органи на Руската федерация и политиката, която те провеждат.

Той се противопостави на специалната военна операция в Украйна, участвал в информационни платформи, предоставени от чужди структури.

Наред с лицата, включени в регистъра на чуждестранните агенти, той е член на Антивоенния комитет на Русия, сдружение, чиято дейност е насочена към дискредитиране на чуждестранните и вътрешна политика на Руската федерация", се казва в изявление на ведомството.

Посочва се, че политикът вече живее извън Руската федерация.

Освен това в регистъра влизат историкът Иля Венявкин, журналистите Иля Давлячин (живее извън Руската федерация) и Идрис Юсупов, както и дружеството с ограничена отговорност "Хората".

Обществената организация "Руски ПЕН клуб Санкт Петербург" беше изключена от регистъра на чуждестранните агенти поради ликвидация.

Припомняме, че Касянов по-рано коментира остро президента Владимир Путин относно войната в Украйна. 

Първият премиер на Путин никога, дори в най-лошите си кошмари, не си е представял, че бившият му шеф ще отприщи пълномащабна война срещу Украйна.

Във видеоинтервю за "Франс прес" Касянов, министър-председател на Русия от 2000 до 2004 г., прогнозира, че войната ще продължи до две години, но изрази убеденост, че страната му може да се върне по пътя на демокрацията.

65-годишният политик, който подкрепяше тесните връзки със Запада като министър-председател, заяви, че подобно на много други руснаци не е вярвал в седмиците преди войната, че тя действително ще се случи.

Касянов осъзнава, че Путин не блъфира едва когато разбира, че руският президент свиква висшето ръководство на страната на театрално заседание на Съвета за сигурност три дни преди инвазията на 24 февруари.

Когато видях заседанието на Съвета за сигурност на Русия, разбрах - да, ще има война, посочи той.

Според него Путин вече не разсъждава правилно. "Просто познавам тези хора и като ги погледнах, видях, че Путин вече не е на себе си. Не в медицински, а в политически смисъл", поясни Касянов.

Познавах един различен Путин, подчерта той.