Куба подготвя узаконяване на еднополовите бракове

Голям брой църковни организации в страната се противопоставят на новия кодекс

Свят
12:46 - 25 Юли 2022
2052
Куба подготвя узаконяване на еднополовите бракове

Кубинският парламент одобри в петък промяна на законодателство, касаещо кубинските семейства, което подготвя почвата за узаконяване на еднополовите бракове, за разширяване на правата на жените и за засилване на защитата на децата и възрастните хора.

Възможно е съвсем скоро Куба да се сдобие с нов Семеен кодекс, но окончателното му влизане в сила е обвързано с условието той да бъде одобрен на референдум, който ще бъде произведен на 25 септември. Кодексът вече бе подложен на широко обществено обсъждане, като организаторите на обсъждането заявиха, че законодателният акт разполага с подкрепата на 62 процента от участниците в дебатите.

Трябва да се отбележи обаче, че този процент на одобрение е относително нисък по кубинските стандарти, като се вземе предвид, че новата кубинска конституция например получи подкрепата на 86 процента от гласоподавателите на референдум през 2019 г. Обикновено мерките, подлагани на референдум в Куба, събират подкрепа от около 95 процента.

Новият Семеен кодекс насърчава "любовта, нежността, грижата, чувствителността, уважението към другите хора и хармонията на нашите семейства", заяви министърът на правосъдието Оскар Мануел Силвера, докато представяше новото законодателство в парламента.

Голям брой църковни организации в Куба се противопоставят на новия кодекс.

"Това, което се случва, е тъжно, защото ще доведе до конфронтация", казва методисткият пастор Хенри Нърс. "Става дума за нещо, което е в противоречие с нещата, на които хората по целия свят са били учени поколения наред - че истинският традиционен брак е този между мъж и жена", пояснява религиозният лидер.

Текстът на новия кодекс узаконява еднополовите бракове и граждански съюзи, разрешава осиновяването на деца от еднополови двойки и насърчава споделянето на грижите за семейството. Той разрешава също така предбрачните договори и сурогатната бременност, но само тази, за която не се заплаща.

Новият кодекс изрично насърчава родителите да "зачитат достойнството на децата си и да се грижат за тяхното физическо и психично здраве".

Що се отнася до правата на жените, може да се каже, че и понастоящем Куба е лидер в региона си. Близо 50 процента от кубинските домакинства са оглавени от жени. В същото време 60 процента от трудово заетите също са жени. Жените в Куба имат право на аборти и на до две години отпуск по майчинство.

Еднополовите двойки приветстват новия кодекс. Пример за такава двойка са Рита Акоста Крус и Габриела Алфонсо от Хавана, които години наред живеят заедно, без да имат правото да имат деца. Те изтъкват, че е тяхно човешко право да могат да сключат брак и да си осиновят деца.

"Кодексът би ни дал възможността да сключим брак. Така ще можем заедно да извършваме някои правни действия, които са необходими за функционирането ни като двойка", казва Алфонс.

"Ние и без това сме като женени. Имаме общи планове, общ семеен бюджет, общи икономии. Не е честно да не можем да сключим брак", подчертава Акоста.