Куба упрекна САЩ за кризата в Украйна

Хавана призова за дипломатическо решение

19:19 - 23 Февруари 2022
2881
Куба упрекна САЩ за кризата в Украйна

Близкият съюзник на Русия – Куба остро разкритикува САЩ за това, че налагат "постепенното разширяване на НАТО към границите на Руската федерация“ и призоваха за дипломатическо решение, с което да се запази международния мир, предаде Ройтерс.

В позиция, кубинското външно министерство каза, че САЩ са увеличили заплахите срещу Путин, с което са предизвикали  кризата. В позицията на кубинското ведомство не се споменава конкретно напредването на руски военни към сепаратистките региони в Източна Украйна.

"Американското правителство заплашваше Русия в продължение на седмици и манипулираше международната общност с твърдения за опасност от "предстояща масирана инвазия в Украйна", се казва в кубинската позиция.

"Американското правителство доставяше оръжия и военно оборудване, разположи войски в няколко страни в региона, наложи едностранни и несправедливи санкции и заплаши с още репресивни мерки“,

заявява още кубинското външно министерство. 

Позицията беше разпространена само няколко часа, след като Русия се съгласи да отложи до 2027 г. плащания по кубинския дълг. Миналата седмица, след посещение на руския вицепремиер Юрий Борисов, Куба съобщи, че ще засили икономическите си връзки с Русия и ще проучи възможностите за сътрудничество в сферата на транспорта, енергетиката, промишлеността и банковото дело.