Кубински художник увековечи България

В столицата на Острова на свободата откриха "Българската стена"

Новини
16:42 - 06 Юни 2019
2357
Кубински художник увековечи България

След като пейки с формата на букви на кирилица озариха поречието на Сена в Париж, още елементи от българската култура станаха достояние на една от най-слънчевите и туристически държави в света - Куба.

В столицата Хавана се появи стена в популярния сред туристите квартал "Хайманитас".

Стената е създадена от известния кубински художник Хосе Фустер, който с мозайка от начупени фаянсови плочки е изобразил букви от азбуката, както и други български символи - катедралата "Св. Александър Невски", щъркел с мартеница и българска роза.

Посолството на България в Хавана по този начин отбеляза и Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, макар и малко по-късно от 24 май, но с тържествено откриване на „Българската стена“.

В мозайката могат да се видят още български символи - розата, мартеницата, характерни шевици и троянска керамика.

Типично за този период от годината в Куба, тържеството започна на слънце и продължи при проливен дъжд. Тропическите метаморфози не попречиха на празничното настроение на събралите се над 200 души, сред които представители на кубинската администрация, на дипломатическия корпус, на артистичните и културните среди, българската общност, кубинци, свързани с България, и местни жители.