Кучета в Дебелец избити със забранената „черна отрова”

Актуални новини
11:22 - 14 Март 2022
4020
Кучета в Дебелец избити със забранената „черна отрова”

Кучешката глутница,тормозила Дебелец около основното училище в града, е отровена от неизвестен извършител с химикал, забранен от 20 години.

Престъплението е извършено само две седмици след като местните внесоха жалба с над 200 подписа в Общината, за което „Борба“ писа. От отдел „Околна среда“ тогава обясниха, че кучетата ще бъдат заловени с помощта на фирма „Пролет“.

Преди няколко дни обаче вместо живи кучета служителите на фирмата, извършваща кастрация на територията на общината, заварили само три трупа.

Предполага се, че животните са избити с „черна отрова“. Сред тях е имало и домашно куче, чиито собственици го откарват при ветеринарен лекар. Именно той констатира причината за смъртта на четириногото. При огледа на място не са открити останалите кучета от глутницата.

Така наречената „черна отрова“ е забранена за продажба от близо 20 години и местните недоумяват кой си е позволил да я използва. Освен в България отровата е забранена и в целия Европейски съюз, защото е установено, че може да навреди и на хора.

„Проблемът е, че сега никой не знае къде е сложена отровата, и се притесняваме, защото в района постоянно преминават деца. Надяваме се да не се стигне до сериозен инцидент“, сподели за „Борба“ местен жител.

Той съобщи още, че сега сред хората има напрежение и съмнения за това кой би могъл да извърши натравянето на кучетата, и то само ден преди кметство, община и ангажираната фирма да си свършат работата по законен начин…

Местни жители си позволяват да хвърлят вината върху организатора на подписката Гергана Йорданова, което на практика изглежда абсурдно, тъй като тя единствено се ангажира да обикаля по институции и да моли за подкрепа. Други пък я поздравяват за активната гражданска позиция и желанието й да помогне за разрешаването на проблема.

Само по себе си убийството на кучета е криминално престъпление, за което би следвало прокуратурата и разследващите органи да се самосезират. При доказана вина извършителят се наказва с до 3 години лишаване от свобода и парична глоба в размер от 1000 до 5000 лв.

Снимката е илюстративна