Кучетата променят мозъка на стопаните си

Мозъчната дейност между домашния любимец и неговия стопанин може да се синхронизира, разбраха учени

Новини
15:14 - 13 Септември 2024
1951
Кучетата променят мозъка на стопаните си

Учени откриха, че ако се взирате в очите на домашния си любимец, може да накара мозъка ви да се синхронизира с техния. Този вид синхронизиране на мозъчните вълни, известно като свързване на междумозъчната активност, е наблюдавано преди при взаимодействия между хора и между представители на други видове. Но сега е наблюдавано при двойки човек-куче, според нова статия в списанието Advanced Science.

Това е първият път, когато се наблюдава способност за синхронизиране на мозъчната дейност между два индивида от различни видове.

Авторите на статията пишат: „Това изследване е първото, което съобщава и характеризира свързването на междумозъчната активност по време на междувидови взаимодействия. Нашите резултати показват, че силата, посоката и свързаните с вниманието мозъчни региони на свързването на междумозъчната активност по време на взаимодействията човек-куче са подобни на тези по време на взаимодействията човек-човек."

Кучетата са най-добрият приятел на човека от повече от 30 000 години

и се смята, че опитомяването им е станало, когато определени вълци са започнали да взаимодействат с човешките общества на ловци и събирачи. Тъй като вълците са били опитомени и са станали кучета, те са станали и по-послушни, обучаеми и социални и развиват по-висока толерантност към човешко присъствие и внимание.

„Кучетата са еволюирали да четат, разбират и реагират на широк спектър от човешки емоционални състояния

и комуникативни сигнали чрез поведение, изражение на лицето и дори гласови тонове, предлагайки изключително ниво на активно общуване, което не се среща често при други опитомени животни или домашни любимци, като котки", пишат авторите.

„Въпреки това, невронните механизми, лежащи в основата на отличителната и ефективна комуникация между хора и кучета, са до голяма степен неизвестни,“ казаха те.

При двойки човек-човек, както и при двойки мишки, прилепи и нечовекоподобни примати, мозъчната активност изглежда се синхронизира в области, включително фронталната и теменната област, като и двете са свързани със съвместното внимание.

„Доказано е, че междумозъчното невронно свързване отразява реципрочността в социалните взаимодействия, съвместното внимание и качеството и резултата от социалните взаимодействия,“ пишат изследователите.

Използвайки безжични електроенцефалограми на хора и кучета, които си взаимодействат – като се гледат в очите и се докосват – изследователите откриха, че

тази синхронизация възниква и между двата вида.

„Чрез анализиране на електроенцефалографски сигнали както от кучета, така и от хора, е установено, че взаимният поглед и галенето предизвикват междумозъчна синхронизация във фронталните и париеталните области на [двойки] човек-куче", пишат изследователите.

Вижда се, че тази способност за синхронизиране на мозъчната дейност се засилва, когато двойките стават по-познати.

"Силата на синхронизацията се увеличава с нарастващото опознаване на двойки човек-куче в продължение на пет дни и анализът на информационния поток предполага, че човекът е лидер, докато кучето е последовател по време на взаимодействието човек-куче", казаха изследователите.