Кукери донесоха в Перник вода от Централна баня в София (ВИДЕО)

Актуални новини
18:50 - 23 Януари 2020
3632
Кукери донесоха в Перник вода от Централна баня в София (ВИДЕО)

Преоблечени като кукери с козина, направена от българския трибагреник, артистичната група „Destructive Creation“ занесе в Перник 2000 литра вода в туби. Получиха я Домът за стари хора „Хоспис 50 плюс“ и помощното училище за младежи с увреждания към детска градина „Радост“, пише "Площад Славейков".

От видео в Ютюб става ясно, че тубите са били напълнени за 15 минути от изливащата се в канализацията минерална вода до Централна баня в София. Пренасянето им в социалните институции е минало почти като театрален пърформанс, в акцията са се включили служители и пациенти от домовете. Кукерските костюми са били задължителни, за да бъдат изгонени злите сили от Перник, казват от групата.

Ето и пълния текст към видеоклипа на „Destructive Creation“:

„Доживяхме ежедневните битовизми, катастрофи и забавени ремонти да бъдат изместени от истински важните световни теми, като това геолозите хидроинжинери ли са и хидроинжинерите геолози ли са? Язовир „Белмекен“ ли се влива в язовир „Бели Искър“, или язовир „Бели Искър“ се влива в язовир „Белмекен“?

Барабар Петко с мъжете започнахме и ние да търсим решение на водната криза в Перник и го намерихме в центъра на София – Централна баня, докато водата, която рязко установихме, че е съкровище, се излива със скорост 7 200 литра на всеки час директно в канала, откакто Банята не функционира като баня. Обадихме се на ITD ЕООД (www.itd.bg) за бутилки – те веднага ни подариха 200.

От Дирекция „Аварийна помощ“ и превенция към Столична община се включиха с транспорта на бутилките до София и от София – пълни – до Перник. Аварийните екипи на Столична община толкова харесаха идеята, че искаха да се включат изцяло в пълненето и разнасянето на водата. Засякохме си време и напълнихме всичките 200 туби по 10 литра за 15 минути. А за да сме тематични, от читалището в с. Драгичево ни дадоха кукерски костюми, да гоним злото. Защото заради липсата на вода се отмени ежегодният Международен фестивал на маскарадните игри и не можехме да си позволим да оставим зли сили в Перник.

Пълните с вода бутилки занесохме и дарихме в дом за стари хора „Хоспис 50 ПЛЮС“ и помощно училище за младежи с увреждания към детска градина „Радост“ с идеята, че те по-трудно си набавят достатъчно вода.

Разбира се, че не решихме проблема с кризата, но с първия си опит разбрахме две неща. Първо, за 15 минути напълнихме 2000 литра безценна минерална вода на 40 км от водния режим; второ, зад идеята ни веднага застанаха всички нужни за реализирането, без да дават акъл, без мрънкане и без излишни приказки. Защото България е супер яка – и това се вижда в такива моменти“.