Кукери гонят злото на Червения площад (СНИМКИ)

Култура
13:25 - 26 Февруари 2020
3486
Кукери гонят злото на Червения площад (СНИМКИ)

Десетки български кукери се включиха за пръв път в празненствата "Московска Масленица", които се провеждат всяка година в края на зимата и в началото на пролетта в руската столица, научи Lupa.bg от Българския културен институт (БКИ) в Москва. За първи път Правителството на Москва кани тази година на "Московска Масленица" и български участници във културно-кулинарния фестивал. 

От 21 до 27 февруари 2020 г. в рамките на "Московски сезони" традиционно Правителството на Москва организира голям празник в руската столица "Московска Масленица". Това е едно от най-ярките събития в Москва през този период на годината, като фестивалът предлага богата културна, образователна, гастрономическа и търговска програма.


Целият център на руската столица се превръща в огромна сцена със стотици павилиони, където по стара руска традиция се правят палачинки. Майсторите на палачинки се състезават от сутрин до вечер, а докато се прехвърлят палачинките в тиганите на множеството сценични площадки се вихрят народни танци и песни "частушки". Палачинките, които руснаците наричат "блины", се хапват с червен хайвер, със сирене, сладко или шоколад.

Българските кукерски състави от Народно читалище "Родолюбие-2006" от с. Айдемир, общ. Силистра, и Народно читалище "Христо Ботев 1928" с. Столетово, общ. Карлово, представят в идеалния център на Москва на Манежния площад в рамките на седем дни български обичаи и традиции, народни песни, танци на кукери и автентични ритуали. Всички те участват и в ритуалните шествия в центъра на Москва, организират и майсторски класове за запознаване с българските обичаи на московчани и гости на града.


Всеки ден до 27 февруари, от 12.30 до 19.30 часа се вихрят българските хора и танците на кукери в центъра на руската столица. Така, заедно с руснаците тази седмица, когато цяла Русия празнува традиционната Масленица ще се прогонват злите сили и лошите духове с много веселба, народни танци, позитивно настроение и весели, жизнерадостни прояви. Цяла седмица българите заедно с руснаците ще показват своето майсторство в народните традиции и обичаи, подготвяйки се да посрещнат пролетта.


Реквизитът на българите е уникалан - те преносоха до Москва 100-килограмова каруца и 20 маски, чиято височина надминаваше един метър, научи Lupa.bg от Българския културен институт в руската столица. Пътуването на българските кукери в Русия се осъществява с помощта на българското посолство в Москва и на Националното туристическо представителство на България в Русия.
 

Масленицата е източнославянски празник. На него руснаци, украинци и беларуси честват края на зимата и началото на пролетта. Също така се нарича „Сырная неделя“. В България се нарича Сирница или Сирна неделя и това е седмицата, която разделя Месни от Сирни заговезни. Обичаите и празниците, изпълнявани през тази седмица, са свързани с прехода от зимата към пролетта.


Снимки: КАТЯ ЖЕКОВА