Кукли борят самотата в Япония

Жителка на с. Нагоро възкресява живота с пластмасови манекени

Свят
18:59 - 17 Април 2019
2530
Кукли борят самотата в Япония

Кукли-манекени водят борба със самотата в японско селище, пише БТА. Седнали пред разтворени учебници като прилежни ученици, "децата" всъщност са кукли с човешки ръст, създадени от възрастна жена, която се надява по този начин да възкреси живота в родното си селище Нагоро, предаде Франс прес.

Селото се намира в планински район в западната част на Япония, на повече от 500 км от столицата Токио. Нагоро щеше да е обречено на забрава, ако не бе въображението на Цукими Аяно, която е поставила почти навсякъде манекени с човешки ръст, за да води борба със самотата.

"Жителите на Нагоро са 27, докато куклите-манекени са два пъти повече, около 270, поясни 69-годишната Аяно, която живее заедно с баща си. - Училището затвори врати преди 7 години поради липса на учители. Вече няма деца в селището. Най-младият жител на Нагоро е на 55 години."

Съставено от кукли-манекени "семейство" е застанало пред изоставена бакалия, а край автобусната спирка "баща" тегли каручка, пълна с деца.

Проектът се зародил преди 16 години, когато Цукини поставила плашило, облечено с дрехи на баща й, в зеленчуковата си градина, за да прогони птиците. "Минаваща край градината жена наистина помисли, че това е баща ми, и го поздрави. Беше забавно", разказа Аяно.