Кулеба: България не бива векове наред да прощава жестокостите на Русия

Украйна преминава през етап, какъвто българският народ вече е преживял, заяви министърът на външните работи

Украйна
19:24 - 05 Юли 2023
4394
Кулеба: България не бива векове наред да прощава жестокостите на Русия

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба коментира пред Нова тв помощта, която България оказва на страната му както днес, така и в първите дни на войната. Той засегна и отношението на българите към Русия и руската армия - трябва ли векове по-късно да сме благодарни на руснаците и да пренебрегваме действията им днес.

„В първите часове и дни ти става ясно, че всичко опира до самия теб. Дори и да иска да ти помогне, съответната държава ще има нужда от време да изпрати тази помощ. Със задълбочаването на войната преживявахме и добри, и лоши моменти с различни държави. Мога да спомена Германия. Много дискусии мога да опиша с различни държави. Имахме добри и лоши моменти и с България”, посочи той.

„Ние преминаваме през етап, какъвто България е преживяла, борейки се за своята независимост, за свободата си. Аз съжалявам винаги, когато българи с проруски чувства не осъзнават това. Ако вие сте благодарни на руската армия, която ви е помогнала, за да извоювате независимостта и свободата си от поробителите, не означава, че векове наред сте длъжни да прощавате престъпленията, жестокостите, агресиите и окупациите, извършвани от нея. Не става така”, допълни Кулеба.