Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира износа на пшеница в Украйна

ЕС
18:33 - 24 Май 2022
2717
Кулеба: Русия се опитва да продаде зърно, откраднато от Украйна

Днес украинският външен министър Дмитрий Кулеба написа в Туитър, че Русия краде украинско зърно, товари го на кораби, които минават през Босфора и се опитва да го продадат в чужбина. "Призовавам всички държави да останат бдителни и да отхвърлят подобни предложения. Не купувайте крадени стоки. Не ставайте съучастници в руските престъпления. Кражбата никога не е носила късмет на никого."

Вчера СиЕнЕн публикува сателитни снимки на кораби в Крим, които вероятно са натоварени със зърно. В Русия ги наричат фалшификати.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Москва да отблокира на износа на пшеница в Украйна.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обвини Русия, че използва храната като оръжие, като държи като "заложници" доставките не само за украинците, но и за милиони хора по света. Москва отхвърля това обвинение.

"Най-важното нещо е да се деблокира Черно море. Това е призив към Русия", заяви фон дер Лайен пред Ройтерс интервю в рамките на Световния икономически форум.

Според изпълнителния орган на Европейския съюз продоволствената криза наближава с пълна сила и е необходим някакъв вид диалог с Москва, за да се освободят 20 млн. тона пшеница от руската морска блокада. "Мисля, че трябва да разгледаме преди всичко диалога с Русия, дали няма споразумение, че тази пшеница се изнася от Украйна", каза ръководителят на Европейската комисия.

"Не е в интерес на Русия заради нея хората по света да умират от глад", каза Лайен, но не продължи в посока на наказателни процедури, а настоя да се намери решение за създаване на хранителни коридори.

Цитирана от ДПА председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е направила сравнение между евентуалните действия на руската армия в окупираните украински територии с изземането на зърно по времето на Съветския съюз. "Това събуди у някои хора спомени от тъмното минало, когато Съветският съюз конфискуваше зърно и предизвика унищожителния глад през 30-те години", заяви председателката на ЕК. Тя има предвид Гладомора, когато милиони украинци умират в резултат на съветската политика за колективизация на селското стопанство.

Фон дер Лайен определи бомбардировките над складове за зърно и блокадата на износа на земеделски стоки като "срамни актове", които са довели до рекордно повишаване на цените на зърното в глобален план.

"Сега Русия задържа собствения си износ на храни като форма на шантаж - преустановява доставките, за да повиши цените в глобален план или за да търгува със зърното в замяна на политическа подкрепа".