Кулеба: Срещата на външните министри в Киев е историческо събитие

ЕС
12:45 - 02 Октомври 2023
2035
Кулеба: Срещата на външните министри в Киев е историческо събитие

Днес в столицата на Украйна се провежда първата среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз. Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел целта на тази среща е да демонстрира солидарността и подкрепата на ЕС за украинския народ. Войната с Русия, според него, представлява екзистенциална заплаха и Европейският съюз трябва де действа, изхождайки от това, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Приветствайки участниците в срещата, ръководителят на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба каза, че тази среща изпраща много важен сигнал.

"Това е историческо събитие, защото за първи път Европейският съвет по външни работи заседава извън сегашните си граници, границите на Европейския съюз, и в същото време в бъдещите граници на Европейския съюз. Това само по себе си вече е сигнал - сигнал за подкрепа, неразделната подкрепа, която Европейският съюз предоставя на Украйна и за която сме изключително благодарни," заяви Кулеба

В същото време Кулеба не се съгласи с мнението, че подкрепата на САЩ за Украйна отслабва. Според него невключването на помощта за Украйна в извънредния закон за американския бюджет, приет за следващите 45 дни, за да се предотврати затваряне на правителството, макар и тъжно за Киев, все още е еднократно събитие, а не доказателство за системна промяна в отношението на Вашингтон към тази война.

Както каза ръководителят на украинското външно министерство, Киев е в контакт както с републиканците, така и с демократите в американския Конгрес и драмата около приемането на закона за бюджета миналата събота е по-скоро "инцидент".

"Не смятаме, че подкрепата на САЩ е намаляла... защото Съединените щати разбират, че залогът в Украйна е много повече от Украйна. Става дума за стабилност и предсказуемост в света и затова вярвам, че можем да намерим необходимите решения," заяви още Кулеба

Според него украинското правителство работи в тясно сътрудничество с представители на двете политически сили в Конгреса, като гарантира, че подобен "инцидент" няма да се случи отново "при никакви обстоятелства".

Думите на украинския министър идват на фона на нарастващите търкания във Вашингтон относно предоставянето на помощ на Украйна, преди всичко военна.

Докато повечето законодатели както в Републиканската, така и в Демократическата партия силно подкрепят продължаването на подкрепата за Украйна по всякакъв възможен начин (всъщност някои от тях остро критикуват администрацията на Байдън, че е твърде "скрома" в размера на тази помощ и прекалено бавна в предоставянето й), някои представители от двете страни на политическия спектър, включително редица потенциални кандидати за президент, са за намаляване на тази помощ.