Кулеба: Убийството на Пригожин показва, че преговори с Путин са невъзможни

Новини
21:28 - 29 Август 2023
3448
Кулеба: Убийството на Пригожин показва, че преговори с Путин са невъзможни

Няма причина да вярваме, че руският лидер Владимир Путин няма да се отнесе към преговорите по начина, по който и с лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин, каза украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от украинската агенция Укринформ.

Кулеба направи изявлението си на съвместен брифинг с френската си колежка Катрин Колона в Париж, съобщи кореспондент на украинската агенция.

"Колкото до призивите за преговори с Путин, всеки, който пита за това, не трябва да пита нас, а Пригожин. Той имаше конфликт с Путин, разреши конфликта, споразумяха се за гаранциите за сигурност, а после Путин го уби", каза ръководителят на украинската дипломация.

Кулеба подчерта, че няма причина да вярваме, че Путин ще се държи по друг начин и в други преговори.

На срещата бе обсъдена още и сделката за украинско зърно през Черно море, предаде БТА.

"В момента сме особено заинтересовани от възстановяването на инициативата за зърно. Показахме обаче, че има и алтернатива. Има безопасен морски маршрут, който два кораба вече използваха, за да напуснат украинските пристанища. Този маршрут няма да бъде заложник на руския шантаж", каза украинският външен министър.

Той допълни, че въпросът е обсъден с френската министърка на външните работи и маршрутът може да бъде подсилен и развит като алтернативен за износа на зърно.