Кулеба: Западът не трябва да се страхува от разпада на Русия

Украйна
15:12 - 09 Декември 2022
1717
Кулеба: Западът не трябва да се страхува от разпада на Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в интервю за американския вестник Уолстрийт джърнъл, че западните страни не трябва да се страхуват от разпадането на Русия, както някога престанаха да се страхуват от разпадането на Съветския съюз.

Авторите на публикацията отбелязват, че западните съюзници на Украйна правят всичко възможно, за да предотвратят нейното поражение във войната с Русия, но засега не всички на Запад харесват перспективата за убедителна победа на Киев. При такъв сценарий Украйна ще си върне контрола не само върху териториите, загубени по време на настоящата инвазия, но и над Крим, както и върху части от Донецка и Луганска области, които бяха превзети през 2014 г.

Някои от тези съюзници се страхуват, че подобен резултат може да доведе до пълна дестабилизация на руската държава, която разполага с ядрено оръжие, потенциално водеща до колапса на Руската федерация и широко разпространени граждански вълнения с непредвидими резултати за целия свят.

В отговор на това Кулеба каза, че подобни страхове му напомнят за позицията на американския президент Джордж Буш-старши. В прочутата си реч от 1991 г., известна като "Котлет по киевски", той предупреди за опасностите от "самоубийствения национализъм" и призова Украйна да се откаже от идеята за независимост от Москва в името на спасяването на Съветския съюз.

"Призовавам света да не се страхува от колапса на Русия. След като колелата на историята започнат да се въртят, никой човек не може да ги спре. Вместо да мислим как да помогнем на Русия да оцелее и да стане нормален член на международната общност, време е да приемем факта, че Русия не може да бъде нормален член на международната общност. Не мисля, че светът ще се разпадне, ако Русия се разпадне. Но Русия ще бъде унищожена от собствените си граждани, както се случи с Руската империя," заяви Кулеба.

За последните атаки срещу руски стратегически летища в Енгелс и Рязан. (Украйна не поема отговорност за тези атаки, а Кулеба отказа да коментира конкретни инциденти - думите му са общи.)

"Ние сме съсредоточени преди всичко върху поразяване на цели, разположени в окупираните територии на Украйна, върху освобождаването на нашата собствена територия. Но, разбира се, идеята, че Русия може да направи в Украйна всичко, което технически й е възможно, докато Украйна няма същото право, е концептуално погрешно, от морална и военна гледна точка".

За освобождението на Крим

"Крим не се различава от другите части на Украйна. Украйна ще си върне всички свои територии, включително Крим. Някои с военни средства, някои с дипломатически средства. Твърде рано е да се правят прогнози за баланса между тези два начина."

За преговорите с Русия

"Русия се готви за нови битки, за нови настъпателни операции, а не за преговори. Така че това не говори нищо в полза на готовността на Русия да започне преговори."

"Няма да преговаряме по въпроса за териториалната цялост на Украйна. През последните девет месеца преминахме през твърде много страдания и научихме уроците от така наречения "Мински процес", който ни измъчваше осем години, за да правим сега някакви отстъпки по отношение на територията и хората, живеещи на нея.