Култовият Бат' Сали се отказа от парламента като Борисов и Ник Събев

Страхотна въртележка в листата на ДПС, мандатът май ще стигне до министъра на финансите по времето на Орешарски Петър Чобанов

Политика
22:45 - 06 Октомври 2022
5679
Култовият Бат Сали се отказа от парламента като Борисов и Ник Събев

Ромският лидер от ДПС Александър Методиев, познат като бат' Сали, се отказва от депутатската банка. Самоковецът е подал заявление за желанието си пред ЦИК. Той беше трети в листата на движението за София-област, но за пореден път събра преференции, които го изтикаха напред.

Култовият политик е изтъкнал лични причини за решението си, като след смъртта на жена си трябвало да отделя повече грижи за децата и внуците си.

На предходни избори бат' Сали дори е успявал да измести водач на ДПС. Освен това бе депутат в 42-ото и 43-ото НС. Сега има 759 преференции, които му позволяват отново да размести листата.

На вота от 2 октомври обаче не Методиев е отличникът по преференции в ДПС за областта - изпревари го Николай Аргиров, чийто баща е лидер на "Евророма" и общински съветник в Ихтиман. Аргиров събра 1213 преференции, който изместиха дори водача, досегашния депутат Цветан Енчев. Неговото заявление за отказ завърта рулетката до бат' Сали, а след него - до четвъртата в листата Кристина Александрова, която има 527 преференции и също дърпа напред. И тя обаче се е отказала да става депутат. В листата на ДПС за София-област има и трети отказ от НС на единадесетият в ДПС Васил Николов. 

ДПС в областта има един мандат, ако водачът Цветан Енчев избере да влезе от Враца, където също е избран, депутатското място ще отиде при бившия министър на финансите по времето на Орешарски Петър Чобанов.