Култовият Минчо Празников: Оглушавам, но пък пенсията ми е добра

Синоптикът предвещава още по-големи жеги заради глобалното затопляне

Шоу
11:30 - 03 Септември 2024
1971
Култовият Минчо Празников: Оглушавам, но пък пенсията ми е добра

Легендарният синоптик Минчо Празников тези дни се оплаква от сериозен проблем с ушите. „Ситуацията е изключително неприятна. Заглъхнали са ми ушите и не чувам почти нищо. Едва не оглушах! Лекарите ми предписаха промивки и различни хапчета“, обяснява дядото, който с десетилетия ни запознаваше с прогнозата за времето.

Въпреки това 86-годишният Празников остава в добра форма и продължава да се разхожда всяка сутрин, макар и с малко по-умерено темпо в последно време.

Синоптикът признава, че има нещо, което ненавижда повече от всичко – жегите. „Жегите много лошо ми се отразяват. Не мога носа да си подам навън от тези горещини и се обездвижих. Единственото ми раздвижване за деня е разходките, които си правя около 6:30 сутринта, защото след това става голям мор“, споделя Празников.

"Тези горещини се дължат на глобалното затопляне. Сезоните се размиха и то е налице. Ледовете в Арктика се топят с огромна скорост и затоплянето си казва думата. Причините за него се коренят в много източници, но основната е изхвърлянето на парникови газове – от коли, от заводи, особено от атомни опити – от тях се освобождава особено голямо количество топлина, която отива в горните атмосферни слоеве. Затова през лятото има тенденция към затопляне, както и за скъсяване на пролетта и есента“, казва Празников и предупреждава:

„И по-горещи ще бъдат летата, и по-продължителни, което е ужасно за мен“.

„Като изключим ушите, бъбреците и това, че понякога вдигам кръвно и трябва да пия сума ти хапчета, съм що-годе добре. За годините си мисля, че положението ми е завидно“.

„На фона на другите пенсионери не мога да се оплача. Пенсията ми е близо 1000 лв. и стига за най-необходимото. За щастие, с жена ми възпитахме добра дъщеря, на която също мога да разчитам, ако се наложи“, споделя доайенът на прогнозата за времето. Пенсията му била сред по-високите заради дългогодишния му стаж, както и заради това, че продължил да работи и след настъпване на официалната пенсионна възраст, пише "Ретро".

Неговата обичана съпруга Цанка, която е била дълго време професор в Медицинска академия, също е пенсионерка.

Минчо и Цанка са сред най-дълголетните семейства в светските среди. Запознават се на студентски купон – той учи във Физико-математическия факултет, а тя – медицина, а след година стават семейство. Дъщеря им Даниела е преподавател по френски език и от дълги години живее в Англия. Зет им е англичанин и също е учител. Внучката Симона, която е родена в България, е отраснала на Острова, но се връща в София, за да следва антропология. Тя обича да гостува на дядо си и баба си и е най-голямата им радост.