Културата излезе на протест срещу Столична община (СНИМКИ)

Кметът Васил Терзиев и новата управа мълчат защо за общинските театри, библиотеки и читалища в бюджета не е предвидено 30% увеличение на парите

Актуални новини
15:01 - 24 Януари 2024
4270
Културата излезе на протест срещу Столична община (СНИМКИ)

Представители на различни културни институти в София, както и десетки артисти излязоха на протест в сряда пред Столична община. Справедливият гняв им е провокиран от факта, че вместо обещаното 30%-но увеличение на бюджета за общинските културни институти, в новия бюджет на София са заложени само 5%.

СОС вече е блокиран три месеца, защото не може да избере председател и реално не взима никакви други решения. 

Проектобюджетът на София за 2024 г., изготвен от новия кмет Васил Терзиев и неговия екип, бе публикуван за обществено обсъждане преди седмица. Публичното му обсъждане е насрочено за 25 януари. След това той трябва да бъде внесен за обсъждане и гласуване от общинския съвет. Кметът Васил Терзиев съобщи, че това ще стане на 29 януари.

До момента Терзиев и зам.-кметът по култура Яна Генова мълчат защо обещаното увеличение от 30% за общинските културни институти не е заложено в новия бюджет. 

По време на предизборната си кампания Васил Терзиев декларира следното: “Ако не инвестираме в култура и образование, нищо от това, което днес виждаме като проблеми на обществото, няма да можем да променим. Трябва да инвестираме сега в тези сфери, за да видим резултата след 10 години. Няма как да развием по-модерно, по-мислещо общество, което ще има различни цели в живота ако не променим сега начина, по който мислим за ролята на културата."

Очевидно обаче думите му не намират реално покритие в бюджета на София за култура.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който подкрепи протеста пред Столична община, заяви, че предстои поредната битка срещу унизителното заплащане и издръжка на общинските културни институти в София. "На 14-и септември 2023 година протестирахме пред сградата на Столична община, с готовност да затворим театралните зали на столицата за известно време, ако се налага", припомниха от САБ.

"Тогава получихме обещание за увеличение на бюджета планиран за издръжка на всички ОКИ, в това число и общинските театри с 30 %. Тогава воденият социален диалог стигна до уверението, че всяка година ще получаваме увеличение от 30 % за общинските театри в столичния бюджет.

За съжаление новото управление на СОС явно не се съобразява с постигнатото споразумение и предвиденото увеличение е в размер на само 5 %", казаха от САБ.

Протестиращите днес пред сградата на "Московска" 33 отново издигнаха транспарант с надпис: "Народ без култура е народ без бъдеще". На протеста дойдоха десетки актьори от общинските театри, музиканти от Софийския духов оркестър, от Симфониета "София", представители на читалища и библиотеки. Исканията на творците са подкрепени и от общинския съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош, който бе зам.-кмет по културата.

Снимки: Агнес Методиева