КУЛТУРЕН ТРУС: Драмата с Морфов изяде главата на поета Кирил Кадийски

Чиновници от Българския културен център в Париж се гаврят с прочутия автор

Култура
15:00 - 07 Февруари 2023
23043
КУЛТУРЕН ТРУС: Драмата с Морфов изяде главата на поета Кирил Кадийски

Големият поет и преводач, член на Френската литературна академия „Меларме“ и на международната Академия „Монмартър в Европа“ Кирил Кадийски се оплака, че е паднал жертва на безмилостната политическа битка в Народния театър. Известният автор е сред най-устатите привърженици на Александър Морфов, което го е превърнало в мишена на чиновнически произвол, твърди самият Кадийски.

В края на миналата година поетът излезе с публично обръщение към режисьора, в което го закле да продължи борбата си: „Ще се биеш докрай! За да не се оглася сцената с „вай, вай, Дездемона! Вай керата!” В резултат Българският културен център в Париж веднага го отрязва за участие във фестивал в Париж и за представяне на творчеството му в БКЦ.

В началото на тази година Кирил Кадийски е поканен на международния фестивал в Парижкото предградие Иер. Според програмата  щна 5 март работата на фестивала трябва да започне с представяне на неговото творчество. Организаторите искат да представят евентуално и български танцов състав и се надяват на подкрепа от страна на българския културен център.

Французите се обръщат с официално писмо към БКЦ и отнасят моментален отказ - това било работа на самите изпълнители. От центъра не могат дори да присъстват на това мероприятие, тъй като били заети... с избори. Организаторите пишат повторно писмо и отново молят – този път да им бъде предоставена възможност те да организират в БКЦ творческа вечер на Кирил Кадийски. Обаче пак им е отказано - залите били запълнени за месеци напред.

Директорката на БКЦ Десислава Бинева открива изложба на Тео Ушев

"Ще ми се да отрека, понеже ме е срам. Срам ме е, че тази байганьовщина е възможна в 21 век. Но потвърждавам с измамната надежда, че това огласяване може да бъде част от общите ни усилия да се сложи край на самоубиствената българска безотговорност поне в сферата на изкуството, на културата", заяви Кадийски пред "Фрог нюз". - "Отговорите и начинът, по който те са дадени, ме карат да се червя като бивш директор на БКЦ и пет години съветник в нашето посолство в Париж."

Директор на БКЦ в Париж в момента е назначената от министър Боил Банов г-жа Десислава Бинева. Тя стана печално известна в родната преса със заплатата си от 12 хиляди лева месечно, които уж си е дала сама като изпълнителен директор на НДК.

Сонет 66 на Шекспир, в превод на Кирил Кадийски:

Да бях умрял! До гуша ми дойде
с достойнство да се перчи лицемерът,
богатият от бедни да краде,
нищожества с почтени да се мерят,
да е в бардак девическата чест
и ученият, унизен, да проси,
и ситият под маска на злочест,
и много често болен здрав да носи,
и доблестният – в хорските крака,
и правият да си криви душата,
и словото с намордник все така,
и правдата – слугиня на лъжата.
Изчезнал бих, но как така в калта
сама да изоставя любовта?